Har du feber? Derfor bør du ikke (nødvendigvis) behandle det, ifølge lege

28/03/2024 07:00

Emma Sletta

Helse
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Det er faktisk en god ting når kroppstemperaturen stiger!

Våren er her. Temperaturene har kanskje ikke helt forstått det ennå, men du har sikkert lagt merke til at det er flere mennesker rundt deg og i bybildet som hoster og snørrer, og du kan til og med ha blitt rammet av en kraftig forkjølelse selv.

Hvis det er en tyngre runde av snørr og tretthet, kan feberen sette inn, og her velger mange av oss å ty til medisiner som paracetamol for å slå feberen ned og dermed føle oss bedre.

Men er det egentlig en god idé? Ikke nødvendigvis. I hvert fall ikke hvis du spør et hav av leger og medisinske eksperter.

Hvorfor får vi feber

Feber hjelper kroppen din med å bekjempe infeksjoner ved å stimulere immunforsvaret (kroppens naturlige forsvar). Ved å øke kroppens temperatur, gjør feber det vanskeligere for bakterier og virus som forårsaker infeksjoner å overleve.

Derfor bidrar feberen faktisk til å hindre at sykdommen fortsetter, fordi virus/bakterier ikke får like god mulighet til å spre seg videre ut i kroppen.

Ved å slå ned feberen gjør du deg selv en bjørnetjeneste ved å redusere immunforsvarets evne til å bekjempe infeksjonen som har sendt deg under dyna!

Men bør du aldri slå ned feber? Ja, men det avhenger av en rekke ting.

I videoen nedenfor kan du høre hva den australske legen, kjent på YouTube som @curiousdoc, sier om å slå feber og når du bør gjøre noe med temperaturstigningen.