Hudlege avslutter den evige debatten: Skal du dusje om morgenen eller om kvelden?

10/03/2024 18:00

redaktion

Nyheter
Foto: nikkytok/Shutterstock
Nå kan debatten legges til ro, en gang for alle.

Bør du dusje når du står opp eller før du legger deg?

Det eldgamle spørsmålet om den ideelle tiden for en daglig dusj har vært gjenstand for intens debatt blant skjønnhetsentusiaster og velværefanatikere i årevis. Vil du vekke sansene med en kjølig morgendusj, eller er det bedre å la dagen skylle av med en varm kvelds-dusj?

Eksperter innen dermatologi veier nå inn i debatten, som har trukket alle fra skjønnhetsvloggere til helsebevisste sjeler, og delte svaret med det nederlandske mediet Welingelichte Kringen.

Hudlege Thomas Maselis fra HLN setter ting i perspektiv med et enkelt budskap:

"Når du velger å dusje har ingen reell betydning for tilstanden til huden din."

Denne åpenbaringen kan komme som en overraskelse for mange som har brukt utallige timer på å finjustere sine daglige rutiner i håp om å oppnå perfekt hud. Ifølge Maselis er det ingen hard og rask regel som tilsier den optimale dusjetiden for å unngå fet eller tørr hud.

Den sanne nøkkelen til hudpleie ser ut til å ligge i den individuelle tilnærmingen og de daglige aktivitetene, som Jan Gutermuth, leder for dermatologisk avdeling ved UZ Brussel, påpeker.

For de hardtarbeidende sjelene som tilbringer dagen blant støv og skitt, kan en kveldsdusj virke som en logisk slutt på dagen. For kontorarbeidere tidlig om morgenen kan imidlertid en dusj ved daggry være veien videre.

Kaldt eller varmt?

I tillegg påpeker Gutermuth at personer med tørr hud bør favorisere korte, lunkne dusjer og smøre på fuktighetskrem etterpå, mens de med fet hud kan ha nytte av å redusere dusje frekvensen og heller fokusere på kvalitets vaskegeler.

Dette rådet står i sterk kontrast til populær mening, som ofte er påvirket av anekdotiske bevis og personlige preferanser. Det er et pust av frisk vitenskapelig veiledning i en verden oversvømmet med motstridende skjønnhetstips.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Kun 1 ingrediens kreves Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.