Skattelistene: Disse har søkt på deg

19/12/2023 14:00

Emma

Nyheter
Foto: Skatteetaten/NTB
Slik ser du hvem som har søkt deg opp.

Skattelistene for inntektsåret 2022 er offentliggjort, noe som kommer tydelig fram i alle sakene og rangeringene om dagen hvor det står hva næringslivstoppene og kjendisene tjente og betalte i skatt i fjor.

Men, du er kanskje mer nysgjerrig på hva en søster, fetter, nabo eller kollega tjente i fjor?

De kan du også søke opp i skattelistene, men husk at de kan se at du har søkt dem opp, på samme måte som du kan se hvem som har søkt deg opp.

Det er Stortinget som har besluttet at det skal logges hvem som søker i skattelistene. Innlogging gjør at Skatteetaten kan begrense hvor mye informasjon én person kan hente, i tillegg til opplysninger om hvem som har søkt på hvem.

Slik ser du hvem som har søkt deg opp

Når du har logget inn for å søke i skattelistene, kan du trykke «søkehistorikk» og se hvem som har søkt på deg.

Du får se navn, fødselsår, postnummer og poststed på den som har søkt deg opp, samt tidspunktet for søket, skriver Skatteetaten.

Listen over hvem som har søkt og sett på dine opplysninger oppdateres én gang i timen.

Slik søker du opp andre

For å søke i skattelistene må du, som sagt, logge deg inn.

Husk at det er 16 års aldersgrense for å få søke i skattelistene.

Du kan se på skattelisteopplysninger for inntil 500 personer per kalendermåned.

Det er forskjell på søk og visninger. Når du søker etter en person, får du opp en treffliste med personer som passer til søkeopplysningene dine. Først når du klikker på én person for å se skattelisteopplysningene, telles det som en visning.

Hvis du klikker på et navn, men ikke får opp noe, har du brukt opp dine 500 visninger. Du kan fortsatt søke, men får ikke vist skattelisteopplysningene. Den første dagen i ny måned nullstilles antall visninger.

Når du har 50 eller færre visninger igjen, varsles det på skjermen.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Kun 1 ingrediens kreves Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.