Fire ting du skal gjøre nå for å få en fargerik hage til neste år

12/09/2024 20:02

Yvonne

Foto: Shutterstock
Når høsten nærmer seg med stormskritt, kan det være fristende å forsømme hagen. Det er imidlertid mange ting du bør gjøre nå for å sikre deg at hagen blomstrer vakkert til neste år.

September er en perfekt måned for hagearbeid, og faktisk det beste tidspunktet for særlig fire oppgaver. Hvis du følger tipsene fra hage-ekspert Steven Walley, så vil du takke ham neste sommer.

Steven Walley, terrasse- og belegningsekspert har fire råd til hageeierne, skriver nettstedet Express. Hvis du følger dem, får du også en fin hage du kan glede deg til neste vår og sommer.

1 Gi plenen din kjærlighet
Ved slutten av sommersesongen kan plenen se litt matt ut etter en hel sesong med slitasje, men med litt kjærlighet blir den så god som ny igjen.

Dette inkluderer raking av plenen for å fjerne rusk og mose, samt klipping og lufting av plenen.

"Dette vil hjelpe plenen å tåle både tørke og perioder med mye regn bedre. De fleste plener kan komme seg godt etter sommeren uten gjødsel, men hvis plenen din trenger litt ekstra kjærlighet, bruk gjødsel som er spesielt tilpasset høsten, da dette vil oppmuntre til rotvekst gjennom vinteren", sier Walley til nettstedet.

2 Fjern ugress
"Alt ugress bør fjernes i høstmånedene, siden det er på det tidspunktet at mange vanlige sorter ugress begynner å produsere frø. Hvis du tar hånd om ugresset nå om høsten, vil du takke deg selv senere. Ugresset får nemlig dårlige vilkår for å spre seg, og du vil få mindre ugress til våren", sier han og presiserer:

"For å fjerne ugress på terasssen og mellom flisene, trekk ugresset ut med roten - i stedet for å fjerne den løvrike delen - da dette vil sikre en effektiv fjerning."

Han oppfordrer også hageeiere til å jevnlig feie terrassen gjennom høsten og vinteren for å forhindre at frø setter seg, for å redusere ugressveksten.

3 Plant nye stauder
September er et perfekt tidspunkt å plante stauder og nye løkplanter før frosten kommer. Hvis du planter påskeliljer, tulipaner og hyasinter nå, går du en fargerik vår i vente. Men det er en god ide å sjekke hva det beste tidspunktet er for hver enkelt sort.

"For eksempel bør påskeliljer plantes i slutten av september, men tulipaner bør ikke plantes før i november", sier eksperten.

"Når du planter løkene dine, sørg for å grave dypt nok. Rundt to ganger dybden på selve løken anbefales for å sikre god drenering. Ikke glem å velge et sted som garantert får solskinn også.»

4 Beskytt planter mot frosten
Hvis du har potteplanter, bør de bringes inn eller plasseres på et skjermet sted i de kaldere månedene. Oliventre og sitrus-planter bør for eksempel flyttes inn i drivhus eller uthus, og enkelte stauder - som for eksempel Dahlia - bør graves opp og oppbevares frostfritt gjennom vinteren.

Steven bemerket: "Det beste du kan gjøre er å sørge for at alle planter og blomster er beskåret så alle døde blader og grener fjernet, dette vil bidra til at de blomstrer lenger."