Her har du størst sjanse for å se nordlys lørdag kveld.

05/10/2024 15:00

Yvonne

I kveld skjer det også langt sør i landet: Kikk opp!

Nordlys, også kjent som aurora borealis, er et naturfenomen som oppstår når ladde partikler fra solen treffer jordens magnetfelt og atmosfære. Dette resulterer i vakre lys i ulike farger, ofte grønt, lilla, rosa eller rødt, som danser på himmelen. Nordlyset er mest synlig nær polene, særlig om vinteren i områder som Nord-Norge, Sverige, Finland, Island og Canada. Fargene avhenger av hvilke typer gasspartikler i atmosfæren som blir truffet, for eksempel gir oksygen vanligvis grønt lys, mens nitrogen kan gi rødlige eller blålige nyanser.

Flagrende gardiner som svever over nattehimmelen og lyser opp i grønt, rødt og gult. Nordlys kan være et nærmest magisk syn. Mens man i Nord Norge er godt vandt med fenomenet, er det sjelden det er mulig å oppleve langt sør i landet.

Solstormer git nordlys
I år har det dog vært flere observasjoner av nordlys langt sør i Norge. Det skyldes økende aktivitet på solen med solstormer som slenger ut partikler som igjen bidrar til det flotte synet på jorden når de rammer jordens magnetfelt.

Denne helga er det igjen sjanse for å oppleve magien.

"Det er varslet veldig kraftig nordlys", sier romforsker Pål Brekke ved Norsk romsenter til NRK.

Ifølge Meteorologisk institutt er det meldt en KP-indeks på 7. Det betyr normalt at man vil kunne se nordlys så langt sør som i Tyskland og Danmark også.

Her er det størst sjanse for å se det:
For at du skal kunne oppleve lyset danse over himmelen, er du også avhengig av at skydekket letter. Derfor vil det ikke være mulig å se fenomenet over hele landet. For å få nøyaktige prognoser, tyr vi til Meterologisk institutt.

Det er et stort felt med skyer, som gir mye nedbør i Møre og Romsdal og Trøndelag, som skygger for store deler av Sør-Norge. Men også litt opp i Nordland fram til Mo i Rana.

Nord for Mo i Rana kommer det byger fra nord, som gjør at det er større sjanse for å se nordlyset.

Indre Troms ser også lovende ut, hvert fall litt tidlig på kvelden.

I Lofoten og Vesterålen ser det derimot litt dårligere ut.

Det ser ut som det vil være et lite hull i skydekke rundt Oslofjorden. Det kan se ut som om forholdene kan ligge til rette noen steder i Østfold.

Også i Buskerud, Vestfold og Telemark er det litt mindre skydekke.

Her kan du se kartet med prognosene for hvor det kan være mulig å se nordlyset lørdag kveld.