Roboter løs i Oslos gater: frykter stygge ulykker

29/08/2024 15:02

Hanne

foto: Ilja Hendel / Foodora
foto: Ilja Hendel / Foodora
Mens Foodora ser positivt på robotbasert matlevering, uttrykker Norges Blindeforbund og Trygg Trafikk bekymring. De frykter at disse robotene kan utgjøre en risiko for synshemmede og rullestolbrukere på smale fortau. Trygg Trafikk advarer også mot mulige kollisjoner mellom roboter, fotgjengere og syklister.

Sikkerhet på seks hjul
Neste gang du bestiller mat fra Foodora, kan en rosa robot på seks hjul stå for leveringen. Foodora forsikrer at sikkerheten er deres høyeste prioritet, og at de vil gjøre alt for at folk føler seg trygge med robotlevering. Selskapet understreker at de ikke har planer om nedbemanning og ser for seg et samarbeid mellom mennesker og roboter i fremtiden. Administrerende direktør i Foodora Norge, Prashant Søegaard, uttaler til NRK at roboter vil være en del av fremtiden, og tester nå teknologien på Fornebu.

Forbundsleder i Norges Blindeforbund, Terje Andre Olsen, er kritisk til at Statens vegvesen har gitt tillatelse til utprøvingen. Han mener hensynet til synshemmede og smale fortau er oversett. Statens vegvesen forsvarer beslutningen med at det er viktig å teste ny teknologi som kan redusere antall store kjøretøy i byene.

Selv om robotene er utstyrt med sensorer som stopper dem ved hindringer, er Olsen bekymret for potensielle ulykker. Han viser til tidligere tilfeller der synshemmede har blitt skadet på grunn av roboter.

Advarer om mulig kaos på fortauene
Trygg Trafikk deler denne bekymringen og frykter at roboter kan være vanskelig å se og navigere rundt, særlig for synshemmede og rullestolbrukere. Pressesjef Christoffer Solstad Steen påpeker at dersom mange roboter blir tatt i bruk, kan det skape kaos på fortauene, slik man så med elsparkesyklene i Oslo.

Foodora-sjefen Søegaard understreker at sikkerheten er prioritert, og at robotene kun vil brukes der det er tilstrekkelig plass. Selskapet planlegger å kombinere robot- og menneskelevering for å sikre trygghet for alle. Søegaard forsikrer videre at ingen jobber er i fare, da Foodora vokser raskere enn noen gang.

Bakgrunn:
Foodora ble grunnlagt under navnet Volo GmbH i München i februar 2014. Selskapet flyttet til Berlin da Rocket Internet kjøpte majoriteten av selskapet i april 2015. I juni 2015 kjøpte det også matleveringstjenestene Hurrier (i Canada), Suppertime (i Australia) og Heimschmecker (i Østerrike), som alle opererer under Foodora-merket. I september 2015 kjøpte Delivery Hero Foodora fra Rocket Internet. Foodora ble deretter slått sammen med Delivery Heros eksklusive matleveringsmerke, Urban Taste, under navnet Foodora.

I desember 2018 kjøpte den nederlandske gruppen Takeaway de tyske leveringsoperasjonene til Delivery Hero, inkludert Foodora Tyskland. Den 1. april 2019 ble transaksjonen fullført, og Foodora GmbH tilhørte offisielt Lieferando, en del av Takeaway.