3 årsaker til trafikksinne, ifølge psykolog - og hvordan du kan unngå det

19/05/2024 09:00

Emma

Biler
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Blir du irritert når du kjører rundt i trafikken? Eller har du opplevd at andre reagerer voldsomt?

Blir du irritert av mystiske manøvrer fra andre sjåfører på veiene? Eller har du opplevd at andre virker frustrerte og kanskje kjører aggressivt?

Hvis du av og til opplever raseri, er du langt fra den eneste.

Det er flere grunner til at vi blir sinte i trafikken, sier psykolog Jens Einar Jansen, som er ekspert på sinnemestring. Spesielt tre scenarier gjentas.

– Det første handler om manglende fremgang, kanskje har man det travelt og irriterer seg over at alt går for sakte. Det andre er at du tror at andre gjør en feil. Det irriterer oss, og det er noe vi reagerer sterkt på. Spesielt hvis andre gjør en feil som setter sikkerheten i fare, sier Jens Einar Jansen og fortsetter:

– Det tredje scenarioet er at vi reagerer på at andre blir sinte. De viser det for eksempel ved å gestikulere, rope eller kjøre aggressivt - og det provoserer oss og kan bidra til å eskalere situasjonen, sier psykologen.

Sinne på veien skaper utrygghet

En undersøkelse utført av forskningsinstituttet YouGov for GF Foundation i 2022 viser at over halvparten av de undersøkte sjåførene hadde opplevd aggressiv oppførsel fra andre trafikanter de siste tre månedene. Undersøkelsen viste også at 70 prosent har opplevd sinne i trafikken, og nesten en av tre sjåfører har uttrykt det sinne på en eller annen måte på veiene.

Men det er ikke optimalt å bli sinna bak rattet, fordi det påvirker både vårt eget humør, trafikksikkerhet og kan potensielt også være dårlig for våre relasjoner hvis det skjer ofte, forklarer Jens Einar Jansen.

For eksempel kan dine medpassasjerer og ikke minst barna i baksetet bli utrygge hvis det kommer utbrudd og kommentarer.

Slik unngår du å bli sinna i trafikken

Heldigvis kan vi gjøre noe for å forhindre at vårt eget og andres sinne påvirker kjøreturen. Blant annet ved å fjerne stressaspektet, som ofte kommer av å være litt for sen.

– Hvis du kan unngå å være tidsoptimist og kanskje planlegge turene litt bedre, så har du kommet langt. Da kan du nyte turen bedre, sier Jens Einar Jansen.

Hvis det er andre som viser sinne mot deg på en eller annen måte, så har Jens Einar Jansen også noen råd.

– Det handler om å prøve å beholde roen. Tenk at det er irriterende for dem at de er så sinna, men ikke la det påvirke deg. Hvis du også begynner å bli sinna selv, henger den følelsen ofte lenge. Og hvis du begynner å gestikulere eller lignende, kan du også risikere å eskalere situasjonen, sier han.

Han mener at det generelt handler om å bestemme seg for at det er noe man vil gjøre noe med og ta ansvar for:

– Det er lurt å tenke på hva slags situasjoner som gjør deg sint og legge en plan for hva du vil gjøre neste gang, slik at det ikke påvirker deg så mye, sier han.