Selv om det ikke gir mening å kjøpe 100.000 aksjer i et selskap der aksjene snart vil være direkte verdiløse, er det nok noen som fortsatt kan se en fortjeneste i det.
I tillegg til å kunne spekulere aksjen opp i vanvittige økninger, som Ekstra Bladet tidligere har beskrevet, kan det også være de som ønsker å få tak i et av de eksklusive gullkortene, ifølge Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet.
– Prisen på lojalitetskort kan ha fått noen til å tenke: Hvis kursen er 0,02, koster det «bare» 100.000 x 0,02 = 2000 kroner å kjøpe et «gullkort», skriver han i en kommentar.
Et gullkort hos SAS gir en rekke fordeler hvis du flyr ofte. For eksempel for Gregers Wacher Hansen, som for et halvt år siden kjøpte SAS-aksjer for at han skulle få kortet og dermed spare mye penger da han var i USA.
Diamantkort
Den gang måtte han gi 15.000 danske kroner for de 100.000 aksjene, men nå er kursen helt nede i 2.000 kroner. Tilsvarende koster det «bare» 20.000 kroner å kjøpe et diamantkort som er enda mer eksklusivt.
Foto: SAS
Men selv om det kan virke som en god idé om man reiser ofte, bør man være mer enn forsiktig, advarer Per Hansen.
Advarsel: Før du skynder deg å kjøpe en botstatus, er det relevant å lese det som står med liten skrift: Som det fremgår av lenken, kan vilkårene for lojalitetskort endres på kort varsel. Hvis du har kjøpt en bot gjennom aksjer, kan det derfor være en kort glede og en stablet frist hvis SAS bestemmer seg for å endre ervervet status på kort varsel.
I tillegg er det også klart fra forholdene at det er noen tidsproblemer som gjør det mer enn vanskelig å få et gullkort. Det eksklusive kortprogrammet varer fra april og utover. For å være kvalifisert må du ha ervervet SAS-aksjene dine innen 30.
Ettersom aksjene vil bli avnotert og dermed verdiløse trolig i løpet av første halvår 2024, ser det nesten umulig ut.
Hansen understreker at han ikke tror flertallet av de nye SAS-aksjonærene er gullkortspekulanter.