Ekspert forklarer: Dette er grunnen til at katter hater lukkede dører

11/09/2024 10:00

Sofie

Dyr
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Har du noen gang lurt på hvorfor katten din ikke kan håndtere en lukket dør? Her kommer en forklaring på hvorfor de klør, mjauer og blir frustrerte når de ikke får tilgang til enkelte områder av hjemmet.

Hvis du eier en katt, har du sannsynligvis lagt merke til frustrasjonen deres når de vil passere en lukket dør. Katten vil ofte mjauer høyt, klør på døren eller til og med prøve å stikke labbene under den.

Men hvorfor liker de ikke bak lukkede dører? Ifølge eksperter spiller en blanding av nysgjerrighet og instinkter e n stor rolle.Det skriver Dagens.com

I følge Karen Sueda, en veterinæradferdsekspert, opplever katter litt "frykt for å gå glipp av" (FOMO) når de står overfor en lukket dør.

"De vet ikke hva som er på den andre siden og vil finne ut det," forteller Karen Sueda til WordsSideKick.com.

I naturen hjelper deres behov for å kontrollere omgivelsene dem til å holde seg trygge. Når en dør lukkes, mister de kontrollen over området, noe som kan føre til atferd som å skrape eller mjau i frustrasjon.

"Katter liker å kontrollere tilgangen til rom, deres grunnleggende behov og territorium," forklarer katteadferdskonsulent Ingrid Johnson.

En lukket dør utløser det katteatferdsekspert Jane Ehrlich kaller de "tre forferdelige C-ene", som katter hater: mangel på valg, kontroll og endring. På dansk kan det oversettes med mangel på valg, kontroll og endring. 

I tillegg viser en 2017-studie publisert i Behavioral Processes at de fleste katter foretrekker menneskelig interaksjon fremfor mat eller leker, så å bli utestengt kan også øke frustrasjonen deres.

Å være konsekvent er nøkkelen til å redusere kattens stress rundt lukkede dører. Hvis du ønsker å holde visse områder kattefrie, for eksempel spisestuen, hold den konsekvent utilgjengelig. Dette kan bidra til å redusere stress for katten din.

Det er også viktig å være klar over når kattens reaksjoner er mer enn bare frustrasjon. Hvis du merker symptomer som frenetisk mjauing, tilbakelente ører eller hvesing, kan det være på tide å konsultere en veterinær for å utelukke eventuelle helseproblemer, ifølge Karen Sueda.

Læs også:

Fem mobiltelefoner som er verdt en formue Har du fortsatt gamle mobiltelefoner liggende hjemme? Blant dem kan det være et ekte samleobjekt, som er verdt mye penger.