Forskere gjør vill oppdagelse: Klovnefisk er smartere enn mennesker på én måte

30/04/2024 23:00

Emma

Dyr
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Disse fiskene krever ikke mer enn sine naturlige sanser, mens mennesker ofte må ty til omfattende vitenskapelige studier for å gjøre det samme.

Klovnefisk er ikke bare fantastisk å se på med sine livlige farger, men de har også bemerkelsesverdig intelligens.

Disse fiskene krever ikke mer enn sine naturlige sanser, mens mennesker ofte må ty til omfattende vitenskapelige studier for å gjøre det samme.

Det skriver Scientias.

Den sjarmerende oransje-hvite fisken, som sjelden overstiger en lengde på 15 centimeter, lever i symbiose med sjøanemoner.

Sjøanemoner, som tilhører cnidarian familien, er skjelettpolypper med sugeføtter som fester dem til havbunnen og lar dem bevege seg. Tentaklene til anemoner er utstyrt med stikkende celler som kan produsere biter som kan sammenlignes med en manet.

Som takk for beskyttelsen gir klovnefisken anemonene matrester.

Interessant nok foretrekker klovnefisk ikke hver sjøanemone som et hjem; Noen arter er spesielt tiltrukket av en enkelt type sjøanemone. Den eksakte årsaken til deres preferanse er fortsatt ukjent, da det er begrenset kunnskap om det genetiske mangfoldet av store sjøanemoner.

Men takket være japanske forskere har folk blitt klokere!

Smartere enn mennesker

Ved å samle prøver fra syv forskjellige arter funnet rundt den japanske øya Okinawa, var forskerne i stand til å lage et fylogenetisk tre som illustrerer de evolusjonære forholdene mellom arten, etter DNA-analyse.

Forsøkene fortsatte i laboratoriet, der forskerne testet om fisken kunne skille mellom de to hovedgruppene av sjøanemoner under kontrollerte forhold. Resultatene viste at svart klovnefisk konsekvent valgte sjøanemoner fra den første gruppen, mens rødklovnefisk foretrakk den andre gruppen, selv om det var noen få unntak.

Dette skyldes sannsynligvis sjøanemonenes unike duft av giftstoffene de skiller ut.

Disse duftsignalene hjelper klovnefisken med å identifisere og velge sjøanemonene som gir best beskyttelse og symbiotiske fordeler. Klovnefisken viste seg dermed å være bedre til å gjenkjenne sjøanemoner enn mennesker, som må ta prøver av sjøanemoner for å studere molekylære egenskaper for å identifisere en art.

Forskernes funn tyder ikke bare på ny innsikt i klovnefiskens atferd, men også at brystanemonen kan bestå av to genetisk forskjellige arter som hittil har vært skjult for vitenskapen.