Som katteeier har du kanskje vurdert å legge til en katt til i familien og tenkt at det ville være dobbelt så koselig.
Men din nåværende katt er kanskje ikke enig.
"Generelt er den tamme kattens sosiale relasjoner med andre katter et komplekst tema. Katten er verken et virkelig sosialt eller et virkelig ensomt dyr - den er et sted midt i mellom. Den kan både trives alene og nyte selskap med andre katter." forklarer professor Peter Sandøe fra Institutt for veterinær- og husdyrvitenskap og Institutt for næringsmiddel- og ressursøkonomi ved Københavns Universitet.
Han legger til:
"Vi mennesker er flokkdyr og trives sjelden alene. Derfor kan vi ha vanskeligheter med å forstå at noen dyr ikke har samme behov for kontakt med andre arter. På samme måte som mennesker har ulik grad av sosialitet, har katter det også - både ift. mennesker og andre katter.
En ny katt kan være godt selskap eller en god lekekamerat for den nåværende katten. Men ikke alle katter setter pris på selskap, og det kan være en utfordring å få en katt til å akseptere en ny."
Konflikter i kattehjem
Hvordan sikrer du en god forening mellom to katter?
Peter Sandøe og hans kolleger skal undersøke dette:
"Vi vet ikke omfanget av katter som kommer til veterinæren på grunn av konflikter med andre katter i hjemmet, eller hvor ofte katter blir overgitt til krisesentre på grunn av slike konflikter. Urenhet er ofte en årsak til veterinærbesøk og overgivelse til krisesentre, og det kan være et resultat av konflikter i hjem med flere katter Generelt mangler det forskning på samboende katters velferd og faktorer som påvirker relasjonene deres, forklarer Peter Sandøe.
"I mange år ble katten først og fremst sett på som en musefanger, men nå ser vi en økende status som familiekjæledyr. Både rasekatter og vanlige huskatter har blitt populære kjæledyr i mange danske familier. Derfor er det viktig å gjennomføre ny forskning, spesielt på den sosiale atferden til katter, slik at vi kan sikre deres velvære, sier Tine Stabell, direktør i Agria Dyreforsikring.
Hvordan finner du ut om katten din er misfornøyd i et katteforhold?
Katter foretrekker å unngå konflikt, så du må være oppmerksom på små tegn som kan indikere ubehag, for eksempel:
Hvis katten begynner å tisse innendørs, gjemmer seg eller slikker pelsen, kan det være et tegn på stress.
Hvis en katt stirrer mye på en annen katt, kan det være passiv aggresjon.
Plutselig urenhet kan være forårsaket av at en annen katt dominerer tilgangen til kattesandboksen.
En overvektig katt i en katteflokk kan også være et tegn på stress, der katten spiser mye for å takle stress, akkurat som mennesker trøstespiser.
Det kan derfor være flere små tegn på at katter påvirkes av samliv. En tommelfingerregel er at katter som steller hverandre eller sover tett sammen trives.
Hvordan forhindre ulykke i katteforholdet
Det er vanskelig å vite på forhånd om to katter kommer overens. Studier viser imidlertid at kattunger fra samme kull, som har hatt et nært forhold fra starten, har best odds for å trives sammen.
Har du en voksen katt og ønsker deg en annen katt, er det viktig å finne en katt med en personlighet som matcher den første. Ulike katteraser har forskjellige egenskaper:
Generelt er de kortere og tyngre rasene som persisk, eksotisk og britisk korthår roligere og mildere, mens de lange og slanke rasene ofte er mer aktive.
Unngå å skaffe deg en kattunge hvis du har en eldre katt - de fleste eldre katter synes kattunger er irriterende og vil bare være alene.
Forberedelse er nøkkelen til suksess. Anstrenger du deg for å bringe to katter sammen, er du på god vei til et harmonisk kattespann.