Mange har lurt på: Hvorfor har egentlig en dalmatiner flekker?

06/06/2024 16:00

Sofie

Dyr
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Hvorfor dalmatinere har flekker har alltid vært et mysterium.

Spørsmålet om dalmatinernes flekker har fascinert forskere i årevis. Nå har nesten en halv million pund endelig drevet en omfattende vitenskapelig studie for å avsløre sannheten bak disse karakteristiske stedene.

Det skriver The Mirror.

Dalmatineren har blitt en verdenskjent hunderase takket være Disney-klassikeren «One Hundred and One Dalmatians» og skurken ved navn Cruella de Vil. Men har du noen gang lurt på hva som gir disse hundene deres unike steder?

Gjennom årene har teorier om avlsforskjeller, genetiske faktorer og ren flaks florert på internett. 

Men nå er forskerne ett skritt nærmere å avdekke sannheten. I den forbindelse er det bevilget et betydelig beløp for å løse mysteriet en gang for alle.

Dr. Richard Mort fra Lancaster University, som ledet forskningen, forklarte: "Selektiv avl av mennesker har resultert i noen slående pigmentering hos husdyr. Dalmatinere, med sine særegne flekkmønstre, har lenge fascinert oppdrettere, genetikere og utviklingsbiologer."

Forskerne tror det handler om pigmentering, som er et resultat av en kompleks reaksjon mellom hud, hår og celler kjent som "melanocytter", som produserer farge.

For eksempel har alle mennesker like mange melanocytter, men mengden melanin de produserer varierer. De med mørkere hår, hud og øyne har mest sannsynlig mer melanin enn de med lysere trekk.

Personer med fregner har ofte klynger av melanocytter, mens vitiligo, en tilstand med hvite flekker på huden, er forårsaket av mangel på melanin.

Hos dyr kan det dannes striper, flekker og andre mønstre på grunn av denne melanocytteffekten. For dalmatinere betyr dette at flekkene deres består av områder som har mange melanocytter på en pels som ellers ikke har noen melanocytter i det hele tatt.

Lancaster University og University of Bath har lansert det fireårige «Spot the Difference»-prosjektet for å bedre forstå denne prosessen. Målet er å bygge en modell som kan forklare hvordan hvert eneste punkt dannes.

Dr. Barbara Shih fra Lancaster University sa: "Selv om nyere fremskritt har identifisert de sannsynlige genetiske lociene assosiert med dalmatiske flekker, er de underliggende molekylære og utviklingsmessige mekanismene som skaper disse mønstrene fortsatt dårlig forstått."

Vi kan bare vente med spenning på å se hva forskerne finner ut i dette fascinerende prosjektet.