Veterinær advarer: Hva du ikke skal gjøre med hunden din i varmen

21/06/2024 15:00

Emma

Dyr
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Om ikke lenge vil de høye sommertemperaturene som mange dansker sukker for øyeblikket komme, og mange av oss gleder oss til å tilbringe mer tid utendørs med våre firbente venner. Men kombinasjonen av høy aktivitet og høye temperaturer kan være direkte farlig for hunden din.

Vi starter med et tankeeksperiment: Tenk deg en skikkelig varm sommerdag – en av de der luften står stille og varmen treffer deg når du åpner døren fra ditt godt isolerte hus. Du kan se varmedisen flimre over asfalten, og svetten sildrer allerede ut i pannen.

Tenk deg å ha på deg en skidress mens føttene er nakne. Og så forestill deg at du blir bedt om å løpe – over den svarte asfalten, gjennom varmedisen, mens solen skinner fra en høy, blå himmel.

Men du trenger ikke bare å løpe - du selv spurtet, frem og tilbake, mange ganger, for å få den samme tennisballen om og om igjen, eller du må prøve å fange et par barn som løper rundt i badedrakter i hagen og skyter vannpistoler.

– Det er ikke bare fysisk hardt – det kan være direkte farlig hvis du er hund, sier Mogens Brix Koldkjær.

Som veterinær som også er tilknyttet som sjefsveterinær i Agras digitale veterinærrådgivning, opplever han hvert år hvordan varmen kan utgjøre en risiko for våre firbente venner.

Når blir varmen farlig?

– Når vi mennesker blir varme, regulerer kroppen temperaturen vår ved å utvide blodårene i huden. Mennesker har så mange som fire millioner svettekjertler fordelt over hele kroppen, som frigjør svette til huden. Når væsken fordampes derfra, fjernes varmen fra kroppen. Våre hunder kvitter seg med overskuddsvarmen gjennom slimhinnene i ørene, anus og fotputer, men den største varmen frigjøres gjennom munnen, forklarer veterinæren og beskriver hvordan man på varme dager ofte kan se hunden ligge helt stille og puste raskt med åpen munn og tunge ut:

– Når luften passerer raskt og ofte over hundens hals, avgir hunden varme. Men hvis temperaturen i luften og hundens egen kroppstemperatur nærmer seg hverandre - eller hvis hunden trenes og dermed utvikler varmen selv - blir det vanskelig, om ikke umulig, for den å kvitte seg med varmen.

Noen hunder takler varmen bedre enn andre, og du kan til og med oppleve at den svarte hunden velger å legge seg ned midt på plenen og ser ut til å nyte solstrålene, sier Mogens Brix Koldkjær. Han legger til:

"Det avhenger av rasen, fargen og tykkelsen på pelsen, hundens alder og dens generelle helsetilstand.  Hunderaser med korte snuter har det ekstra vanskelig fordi luftveiene er trange, men også overvektige hunder, hunder med tett, tykk og mørk pels og hunder med høyt stressnivå er spesielt sårbare i varmen, og dette er alle faktorer du må ta hensyn til hvis hunden skal være utendørs på en varm dag. " forklarer veterinæren.

Alle hunder krever aktivitet hver dag

Mogens Brix Koldkjær understreker at dette er en avveining som alle hundeeiere bør gjøre, fordi alle hunder, uavhengig av rase og størrelse, krever aktivering og bevegelse hver dag for å føle seg bra. Veterinæren anbefaler imidlertid å skru ned ambisjonsnivået og tempoet og eventuelt bytte de mest intense aktivitetene ut i varmen.

Men faktisk er det ikke kun temperaturen, der har betydning for, hvor megen aktivitet din hund kan håndtere hen over sommeren:

"Fuktigheten er også viktig, fordi jo høyere fuktighet i miljøet, jo vanskeligere er det for hunden å kvitte seg med overflødig varme."

Det er imidlertid ikke bare overdreven aktivitet som kan være risikabelt for våre firbente venner, presiserer Agrias veterinær.

– Hvis hunden utsettes for direkte soleksponering uten mulighet til å søke skygge, er innelåst i et varmt rom, for eksempel en bil eller et rom med store vinduer, eller hvis den mangler tilgang til vann, risikerer den dehydrering og overoppheting i form av heteslag, sier Mogens Brix Koldkjær, som forklarer at hvis hundens kropp blir for varm,  Det kan til slutt påvirke organene og i verste fall føre til døden.

Vann er nødvendig

For å forhindre heteslag anbefaler veterinæren å gå i de kjøligere timene tidlig om morgenen eller sent på kvelden, samt gi rikelig med væske, og han anbefaler å unngå å la hunden gå på den varme asfalten og unngå intens trening, for eksempel ballkasting, løping og lek i de varmeste timene på dagen.

– Mange hunder elsker å leke i vann, så et svømmebasseng kan være en aktivitet som holder dem avkjølt samtidig, sier veterinæren.

Men hvis hunden din får heteslag til tross for alle forholdsregler, er det viktig å handle raskt, understreker Mogens Brix Koldkjær:

"Ta hunden inn i skyggen, gi den vann, avkjøl den med temperert vann og kontakt veterinæren umiddelbart for ytterligere instruksjoner."

Hund symptomer på overoppheting
  1. Kropstemperatur over 39,5 grader

  2. Intens hals og hengende tunge

  3. Mørkerøde slimhinner

  4. Høy puls relatert til hundens størrelse

  5. Rastløshet og deprimert atferd

  6. Slingrende gang og desorientering

  7. Oppkast eller plutselig diaré

  8. Kramper