Katrine har vært på sitt første foreldremøte - og det gikk ikke stille for seg

17/05/2024 13:00

Emma

Familie
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Katrine Memborg har vært på sitt aller første foreldremøte, og det var en noe anderledes opplevelse enn hun hadde regnet med at det skulle være.

Foreldremøter er en viktig del av skole-hjem-samarbeidet, og de fleste foreldre vill nok kjenne seg igjen i det å være til et foreldremøte i klassen til barna sine.

Dermed vil man nok også kjenne seg igjen i denne fortellingen fra danske Katrine Memborg. 

Etter at hun hadde tilbrakt to og en halv time på en hard krakk i et litt kaldt klasserom sammen med rundt 45 andre foreldre, kunne Katrine krysse av på sitt aller første foreldre-lærermøte.

Hun hadde dratt med den hensikt om å være den moren de andre foreldrene ville synes var både kul og ville bli med i det berømte foreldrerådet, så både hus- og foreldrefreden ble sikret.

Men hennes første foreldremøte i 0.B (0. tilsvarer 1. klasse i Norge) gjorde henne forvirret, fortvilet, flau og IKKE en del av det viktige foreldrerådet. For etter å ha tilbrakt den første timen stillesittende, skjer det noe.

De hadde nådd «eventuelt» på kveldens meny.

Hva skal det koste

– Skal vi bare åpne opp praten om bursdager – det tar som regel mye plass for mange foreldre, sier en av lærerne og ruller kontorstolen rolig tilbake til hjørnet.

Overskriften er «barnebursdager ... Hvordan, når, hvem og hvorfor skal vi feire våre barn som har havnet i klasse med 27 andre barn. Men viktigst av alt: hva skal en gave koste? Bør klassefondet hjelpe? Må foreldre gi gaver selv? Er det et maksimumsbeløp som skal betales for gaven? Skal det være en gavefri bursdag? Skal det være valgfritt?»

Katrine forstår fort at det er noe man bare må snakke om, slik at alle kan være med.

Katrine innser da midt i de mange ytringene at det er nettopp her foreldrene har noe på hjertet. Det er her du selvsagt skal forsvare barna dine og deres årlige store dag. Og så er det her de viser sitt sanne jeg.

Det handlet ikke om gaven

Da hun gikk på skolen, løste slike ting seg selv. Om du dukket opp med en tegning, en brukt bamse eller et viskelær spilte ingen rolle. Det handlet ikke om gaven - det handlet om å leke med vennene dine et sted som ikke var i klasserommet. Jenter og gutter var blandet, og hvis du ikke hadde plass i hjemmet, fant det sted i den lokale speiderhytta eller på en lekeplass.

Artikkelen fortsetter under...

I dag, jo flere gaver jo bedre, og selv midt i en tid da verden er mer brutal enn den har vært på flere tiår, hvor regningene hoper seg opp og hvor fokuset åpenbart burde være på selve tilstedeværelsen.

Likevel sitter barnas representanter (altså foreldrene!) og diskuterer om en gave skal koste 15 kroner, 40 kroner eller om prisen ikke er et problem og om bursdager skal slås sammen for å gjøre det enklere for alle. Den modige moren som nevner at du kan vurdere å gjøre bursdager gavefrie, blir så hardt ignorert.

Deretter har det blitt sendt regler fra foreldrerådet i Aula (Et dansk forum hvor lærere og foreldre kan kommunisere). Regler som gagner ALLE. Katrine forstår de stakkars foreldrene i rådet, som heller ikke har energi og som derfor har nevnt alle tenkelige scenarier.

Det blir verre

Katrine har derfor også bestemt seg for å bli med, men ikke før om et år eller to, da du forhåpentligvis har funnet en utleie der alle kan være med. Selv om de mer erfarne foreldrene har informert henne om at det blir verre.

”Bare vent til snakken om mobiltelefoner kommer på banen, så skal du bare se”…

 Men inntil da vil jeg prøve å lære sønnen min at latter er viktigere enn gaver.

Kilde: Alt.dk