Slik sparer man på varmeutgiftene

01/03/2019 17:45

KC

FORBRUKER
Vinteren i år har vist seg å bli kald, på samme måte som vinteren var i fjor. Mange vil likevel kanskje få seg litt av en overraskelse på hvor høy varmeutgiftene vil bli.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Sommeren i fjor var nemlig den tørreste på mange år og dette har konsekvenser for strømprisene. Man tenker kanskje ikke så mye over det når man varmer opp hus og hytte med elektriske ovner, men dette kan vise seg å bli dyrt i år. 

Mesteparten av norsk strøm blir nemlig produsert via vannkraft, og når vannmagasinene er lave så har dette konsekvenser for strømprisen. Derfor bør man kanskje ta grep allerede nå og investere i en alternativ varmekilde. Elektrisk oppvarming kan nemlig bli utrolig dyrt, og ved å bytte ut dette med en varmepumpe så kan man spare både penger og miljøet. 

Mange tror varmepumper bråker

Det finnes ett par fordommer om varmepumper. Noen kvier seg kanskje for å installere en varmepumpe fordi de bråker. Det stemmer at de eldre varmepumpene gir fra seg litt lyd. De nyeste varmepumpene er så og si nesten lydløse inne i huset, og utenfor avgir de litt mer lyd, med det er ikke mye. 

En annen myte er den at varmepumper er dyre. Det stemmer at luft-til-vann varmepumper kan koste mellom 70-100.000 kroner, men denne prisen ligger langt fra luft-til-luft varmepumper. Disse ligger på omkring 10.000 kroner og ved kun ett par års bruk vil den kunne spare stort på varme regningen. 

En tredje myte er den at varmepumper bruker mye strøm når de produserer varm eller kald luft. De nyeste varmepumpene kan innstilles på ulike nivåer som gjør at de er særdeles økonomisk effektive. Jo mer man bruker varmepumpen, jo mer strøm vil den selvfølgelig bruke. Dette avhenger av bevissthet hos forbrukeren, men ved fornuftig bruk vil man utvilsomt bruke mindre strøm enn ved oppvarming via elektriske radiatorer