7 feil å unngå når du bruker airfryeren

07/02/2025 21:25

Emma

FORBRUKER
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Det kan både ødelegge maten og sette fyr på huset!

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

De beste airfryere kan heve matlagingsferdighetene dine slik at du kan lage sprø, sunn mat på rekordtid.

Enten det er en oppvarmet kyllingnugget eller en gourmerett, gir en airfryer en hel verden av matlagingsalternativer.

Airfryeren er både tidsbesparende og enkel, men det er også noe man må passe på - og som mange glemmer.

Ved å bruke vifter til å sirkulere varme rundt det indre området, tilbereder en airfryer maten raskt mens den holder den sprø og varm. Det finnes flere typer airfryere, men det handler i bunn og grunn om man har en kurv eller en dør på hengsler inn til området hvor man stiller maten.

Airfryeren er et av de enkleste kjøkkenredskapene å forstå og bruke, men det er fortsatt ganske mange farer når du jobber med dem.

Fra smeltet plast til potensielle husbranner, her er syv farlige vaner du bør unngå når du bruker en airfryer.

Brennende mat

Når du bruker en airfryer, må du vite hvor lang tid det vil ta før maten tilberedes. Hvis du lar den stå litt for lenge, kan du føre til at den blir litt for sprø eller til og med brenner.

Den største brannfaren er hvis du har lagt et stykke bakepapir i kurven sammen med maten.

Det kyllinglåret du lot ligge i 15 minutter ekstra kan veldig fort bli til en enorm flamme, så det er viktig å følge med på hvor lenge du har latt maten ligge i airfryeren.

Hver matrett er forskjellig, og du bør prøve ut forskjellige oppskrifter for å finne det perfekte tidspunktet for din spesifikke modell.

Plasten får sitte

Airfryere er perfekte for å varme opp et frossent måltid du kjøpte på det lokale supermarkedet. Men hvis du ikke tenker deg, om er det fort gjort å stille maten inn i plastboksen eller med emballasjen fortsatt på.

I motsetning til mikrobølgeovn eller ovnsmat, er dette et absolutt nei-nei og bør aldri gjøres i en airfryer.

For det første kan plast sive inn i maten din og føre til helseproblemer. Men et mer umiddelbart problem er at plast lett kan ødelegge måltidet ditt eller brenne ned hjemmet ditt.

Overfylle kurven

Når du lager mat i en airfryer, vil du sørge for at varmen som roterer innvendig kan berøre alle områder av maten.

Men du bør sørge for at du ikke fyller den for mye, da det vil forhindre at alt du lager blir sprøtt.

Hver airfryer er forskjellig, men en god tommelfingerregel er å sørge for at matbitene dine ikke er stablet oppå hverandre eller klumpet sammen.

Rengjøring av kurven

Når du bruker en gryte eller panne, er det vanlig praksis å vaske den etter hver bruk for å få bort all smuss og bakterier.

En airfryer bør også rengjøres etter hver bruk, selv om du ikke tror det er nødvendig. Små smuler kan brenne seg fast eller ende i maten neste gang du skal tilberede noe.

Så når du lager mat med airfryeren, må du venne deg til å rengjøre den uansett hva du lager.

Du glemmer å forvarme

En airfryer kan være et moderne teknologisk vidunder, men den har fortsatt mange av de samme hindringene som en tradisjonell ovn har.

Uansett hvor fancy eller dyrt det er, trenger airfryeren fortsatt tid til å varme opp før du kan legge maten i kurven. Mange modeller kommer med temperaturmålere eller skjermer, slik at du vet når det er varmt nok til å sette mat i.

Hvis du ikke venter på at enheten skal varmes opp før du legger inn maten, har du stor risiko for å ødelegge både den og deg selv.

Mat som legges i airfryer mens den varmes opp, koker ikke ordentlig, og etterlater den kald, ujevn eller bare grov. Det kan til og med være noen potensielle helserisikoer, hvis mat som kylling eller biff ikke er tilberedt, kan du bli veldig syk.

Du gir ikke rom for ventilasjon

De fleste airfryere bruker vifter til å spre varmen rundt et trangt kokerom. Men når varmen har gjort jobben sin, må den gå et sted, og det er derfor de fleste modeller har ventilasjonsåpninger.

De kan være plassert på siden, baksiden eller til og med toppen og bør aldri være helt lukket til.

For å forhindre at airfryeren overopphetes, gi airfryeren litt plass unna en vegg eller andre apparater. Hvis du ikke gjør det, kan airfryeren overopphetes og enten slutte å fungere eller ta fyr.

Du lar airfryeren stå uten tilsyn

Som de fleste kjøkkenapparater, bør en airfryer ikke stå uten tilsyn mens den er slått på.

Selv om det kan virke lett å gå inn i et annet rom eller se på TV mens airfryeren lager mat, kan maskinen potensielt gå i stykker eller bryte sammen, noe som i beste fall fører til brent mat eller i verste fall et nedbrent hjem.

Med barn eller kjæledyr rundt, vokser denne faren enormt, da de ved et uhell kan kaste airfryer på bakken eller ødelegge den.