Den "store julevasken" hører kanskje fortiden til, men mange ønsker likevel å ha det rent til jul. Det sprutes og sprayes med vaskemidler, og selv om de fleste inneholder kjemikalier som er ufarlige, er det store forskjeller på de ulike vaskemidlene.
Hele 84 prosent av norske forbrukere synes det er vanskelig å vite om produkter inneholder skadelige kjemikalier. Det viser en større forbrukerundersøkelse som Opinion har gjort for Svanemerket.
Nå advarer de mot enkelte typer rengjøringsmidler.
"Det er fullt mulig å gjøre rent til jul, på en litt mer miljø- og helsevennlig måte. Se etter miljømerkede produkter, så kan du være trygg på at det ikke bare blir skinnende rent, men at du også tar hensyn til helse, innemiljøet og naturen", sier Cathrine Pia Lund, administrerende direktør i Svanemerket.
Hun har en rekke tips til deg som ikke vil inhalere farlige gasser mens du gjør rent.
Spray kan avgi gasser
Såpespray er populært, men den fordeler også bittesmå dråper i lufta som kan gi dårligere innemiljø og være skadelig å puste inn.
Flere rengjøringsmidler kan avgi farlige gasser, spesielt hvis de brukes i dårlig ventilerte rom eller blandes feil.
Klorbaserte midler, som inneholder natriumhypokloritt, kan avgi klorgass hvis de blandes med syreholdige produkter som eddik eller toalettrens, noe som kan føre til irritasjon i luftveiene og alvorlige pusteproblemer.
Ammoniakkbaserte midler, som ofte finnes i glassrens, kan danne kloramin ved blanding med klor, en svært giftig gass som irriterer øyne, nese og hals.
Produkter som ovnsrens og avløpsåpnere inneholder sterke kjemikalier som kan avgi irriterende damper, mens løsemiddelbaserte rengjøringsmidler og sprøyteprodukter kan gi svimmelhet og hodepine ved innånding.
For å unngå fare bør rengjøringsmidler alltid brukes i godt ventilerte rom, og ulike produkter skal aldri blandes med mindre det spesifikt er anbefalt på etiketten. Bruk av hansker og maske kan gi ekstra beskyttelse. Ved symptomer som pusteproblemer eller svie i øyne og hals, bør man raskt oppsøke frisk luft og kontakte lege hvis nødvendig.
Farlig for miljøet
Kjemikalier dunster ut eller slites av tingene vi har hjemme, det lagrer seg i hybelkaninene bak sofaen, og kan komme opp i betydelige mengder, viser forskning fra NILU.
"Vi opplever at folk er mer bevisste på innholdet i det de kjøper, og hvilke potensielt skadelige kjemikalier og miljøgifter vi omgir oss med i hverdagen. Selv om de aller fleste kjemikalier ikke er akutt farlige, er det den totale eksponeringen vi ønsker å redusere", sier Lund.
Hun presiserer at det er viktig at kjemikaliene brytes raskt ned, slik at de ikke gjør skade på natur og livet i havet, der mye av vaskemidlene havner til slutt.
"Når vi svanemerker et produkt, går vi gjennom alle ingrediensene og sjekker dem opp mot strenge miljøkrav. Vi benytter et såkalt føre-var prinsipp som betyr at Svanemerket forbyr kjemikalier dersom vi har en begrunnet mistanke om at de kan være svært skadelige. For sprayprodukter krever vi i tillegg at rengjøringsmiddelet gjøres om til skum, slik at det havner der du skal vaske og ikke ut i luften, sier Lund.
Svanemerkets rengjøringstips
Bruk mikrofiberklut – da kan du i mange tilfeller droppe å bruke vaskemidler i det hele tatt.
Velg miljømerkede vaskemidler, så unngår du mange problematiske og skadelige kjemikalier inne i huset ditt og ute i naturen.
Husk å dosere slik det står på pakningen. Å bruke for mye er både dårlig for miljøet og for lommeboka.
Mye av skitten i huset kommer utenfra. Bruk dørmatte og ta av skoene før du går innover i huset.