Apple mener at klokkene deres er "trygge å ha på", men en gruppe brukere anklager selskapet for å være klar over farene forbundet med at det er PFAS i klokkeremmene. Derfor har de nå gått til sak mot teknologigiganten.
En studie utført av University of Notre Dame bekreftet tilstedeværelsen av PFAS i 15 smartklokkeremmer.
Evighetskjemikalier
Apple har blitt rammet av et stort gruppesøksmål for angivelig salg av klokkeremmer med for høye nivåer av per- og polyfluoralkylforbindelser (PFAS), også kjent som såkalte "evighetskjemikalier".
PFAS-kjemikalier er effektive til å motstå vann, svette og olje, og finnes i mange forbrukerprodukter, inkludert non-stick kokekar, madrassbeskyttere, vanntette klær og klokkeremmer.
Ifølge US Environmental Protection Agency (EPA) tar disse kjemikaliene "evig tid" å brytes ned, og eksponering over visse nivåer kan øke risikoen for kreft.
Holder ikke hva de har lovet
Søksmålet mot Apple, rapportert av The Register, anklager selskapet for å bruke fluorelastomerer i tre av klokkeremmene: Sport Band, Ocean Band og Nike Sport Band. Nærmere bestemt er det en polymer form av PFAS, som er slitesterk og komfortabel.
I følge søksmålet har Apple lovet å fase ut produkter med PFAS siden 2022, men fortsetter å selge produkter med disse skadelige stoffene uten å advare forbrukerne tilstrekkelig om risikoen.
"I forbindelse med klokker fortsetter Apple å skjule eksistensen av PFAS på kjøpstidspunktet og ellers," hevdes det i søksmålet, ifølge PC Mag.
"Forbrukerne har derfor ingen mulighet til å vite at produktene inneholder skadelige kjemikalier og i stedet tror på det Apple feilaktig lover."
Kunne valgt andre materialer
Søksmålet hevder også at Apple kunne ha valgt andre materialer til sine klokkeremmer som ikke inneholder giftige stoffer.
"Apple Watch-klokkeremmer er trygge for brukere å bruke. I tillegg til våre egne tester, samarbeider vi også med uavhengige laboratorier for å gjennomføre grundige tester og analyser av materialene i produktene våre, inkludert Apple Watch-klokkeremmer," sier Apple i en uttalelse.
Ved utgangen av 2022 uttalte Apple at de planla å "fase ut PFAS på en måte som unngår uønskede substitusjoner og prioriterer utfasingsaktiviteter i de bruksområdene som fører til de største reduksjonene av PFAS og de mest betydelige miljøpåvirkningene".
Selskapet bemerket at det ville ta tid å fase ut PFAS fullstendig på grunn av utfordringer med å katalogisere bruken av PFAS, finne og utvikle PFAS-frie alternativer og sikre tid til riktige materialer for å erstatte de nåværende.
Krever erstatning
Saksøkerne krever erstatning, forføyning mot markedsføring av produktene og andre sanksjoner.
Et lignende gruppesøksmål ble anlagt mot Samsung forrige måned.