Bytting av julegaver – slik går du fram!

29/12/2024 09:30

Hanne

FORBRUKER
foto: Shutterstock
Fikk du ikke helt det du ønsket deg i julegavene? Som regel kan du bytte dem – bare sørg for å være rask ute.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Det er ikke alltid lett å treffe blink med julegaver, og feil størrelse, farge eller modell kan fort bety at mottakeren ønsker å bytte. Faktisk planlegger 1 av 4 nordmenn å bytte en eller flere julegaver i år.

Selv om bytting av varer ikke er en lovfestet rett i Norge, lar de fleste butikker deg bytte julegaver.

"Det er veldig vanlig at butikkene tilbyr bytting etter gavedrysset i desember – men husk for all del å ta med byttelappen eller kvitteringen", sier juridisk seniorrådgiver Thomas Iversen.

Sjekk fristene
Fristene for bytting varierer mellom butikkene, så Forbrukerrådet anbefaler å sjekke byttelappen og sørge for å være ute i god tid.

"Noen butikker har frist for bytting i romjulen, mens andre gir mulighet for å bytte langt ut i januar. Sjekk fristen, så du er sikker på at du får byttet før tiden er ute", sier Iversen.

Noen butikker tilbyr ekstra fleksible vilkår, som bytte innen seks måneder eller fornøydhetsgaranti hvor varen kan returneres innen en måned.

Behandle gaven pent
Husk at butikkene stiller krav til at varen kan selges videre etter bytte.

"Derfor er det viktig at du behandler gaven pent, selv om du ikke vil beholde den. Ikke åpne emballasjen eller riv av lapper. Butikkene krever at varen er ubrukt og som ny. Hvis du har fjernet etiketter eller merker, kan du miste muligheten til å bytte", forklarer Iversen.

Bytting av netthandel og brukte gaver
Ved bytting av varer kjøpt på nett må du kontakte selgeren for å finne ut hvilke regler som gjelder. Dette varierer fra nettbutikk til nettbutikk.

"Du har også angrerett når du handler på nett. Men: Denne gjelder i 14 dager etter at den som handlet mottok varen. Det betyr ofte at det er for sent å bruke angreretten for julegaver", sier Iversen.

Trenden med brukte julegaver har økt kraftig de siste årene, og det er ofte mulig å bytte også brukte varer.

"Mange bruktbutikker gir ut byttelapper, slik at du kan dra tilbake og bytte gaven som i vanlige butikker", forteller Iversen.

Dersom du har kjøpt fra privatpersoner, for eksempel på Finn.no eller Tise, har du ikke rett på å få byttet varen. Likevel finnes det alternativer:

"En bruktvare du ikke får byttet, kan du gi videre til noen andre ved neste anledning. Eventuelt kan du selge den selv. Det er langt bedre enn at gaven blir liggende ubrukt", avslutter Iversen.

Læs også:

Professor advarer: Derfor må du ikke varme opp pasta igjen Du kaster mindre mat og sparer penger hvis du varmer opp gårsdagens middag, men ifølge en norsk professor i matsikkerhet kan det være farlig.
De 10 sunneste tingene du kan bestille på McDonald's Hva er det sunneste valget på på McDonald's mon tro? Og hvor mange kalorier gjemmer det seg i en hamburger? Vi gir deg svaret her.