Du står ved bagasjebåndet, ser koffert etter koffert rulle ut – men din egen dukker aldri opp.
Etter en lang flyreise er det lite som føles verre enn å innse at bagasjen din har forsvunnet.
Kanskje du har viktige klær, toalettartikler eller til og med nødvendige medisiner i kofferten.
Heldigvis er du ikke helt hjelpeløs.
Her får du en oversikt over hvilke rettigheter du har, og hva du bør gjøre for å få erstattet tapet.
Bagasjen dukker ikke opp – hva gjør jeg?
Dersom bagasjen ikke kommer frem, er det viktig at du umiddelbart melder fra til flyselskapet.
På flyplassen må du fylle ut en PIR-rapport (Property Irregularity Report) hos flyselskapets servicekontor eller bagasjeskranke. Dette dokumentet er avgjørende hvis du senere skal kreve erstatning.
I mellomtiden har du rett til å få dekket nødvendige utgifter til for eksempel klær, toalettsaker og andre ting du trenger i løpet av ventetiden. Husk å spare på alle kvitteringer!
Dersom bagasjen ikke blir funnet innen 21 dager, regnes den som tapt. Da kan du kreve erstatning for verdien av innholdet i kofferten. Det er viktig å sende inn kravet til flyselskapet innen denne fristen.
Erstatningsbeløpet varierer, men de fleste flyselskaper følger reglene i Montreal-konvensjonen, som gir en øvre grense på rundt 17.000 kroner per passasjer.
Noen reiseforsikringer dekker også høyere beløp, så det kan lønne seg å sjekke hva din forsikring inkluderer.
Hva gjør jeg hvis bagasjen er skadet?
Hvis du mottar kofferten din, men den har tydelige skader, må du også fylle ut en PIR-rapport før du forlater flyplassen. Det er viktig å melde fra om skaden umiddelbart, ellers kan det bli vanskelig å få erstatning.
Deretter må du sende inn en skriftlig klage til flyselskapet innen 7 dager.
Erstatning for skadet bagasje avhenger av skadens omfang – i noen tilfeller repareres kofferten, mens du i andre tilfeller kan få erstatning for en ny koffert.
Andre ting du bør huske på
Hvis bagasjen er forsinket, tapt eller skadet, er det flyselskapet som er ansvarlig, men reiseforsikringen din kan gi deg bedre dekning. Sjekk alltid vilkårene før du reiser.
Dersom du har dyre verdigjenstander i bagasjen, bør du alltid pakke disse i håndbagasjen, ettersom flyselskapenes erstatning har en øvre grense. Legg også alltid viktige medisiner i håndbagasjen.
Hvis flyselskapet ikke gir deg den hjelpen du har krav på, kan du klage til Transportklagenemnda i Norge eller EU-kommisjonens klageportal dersom du har fløyet med et europeisk flyselskap.
Selv om det kan føles frustrerende å miste bagasjen, er det heldigvis gode muligheter for å få erstattet både innhold og nødvendige utgifter – så lenge du kjenner til rettighetene dine og handler raskt.