Ekspertens tips: Se opp for vanlige feil når du fyrer i peisen

23/10/2024 21:00

Sofie

FORBRUKER
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Når det blir kaldere ute er det mange som liker å fyre i ovnen, men mange fyrer på feil måte, noe som medfører stor risiko.

Mot høst og vinter kan det være veldig fint og koselig å ha fyr i ovnen.

Men det er viktig å fyre på riktig måte – ellers er det fare for brann. I tillegg kan det være helsefarlig å fyre på feil måte, melder SVT.

Viktig å tenke på

Brenner du på feil måte kan det føre til tjæredannelse i skorsteinen, noe som fører til brannfare, ifølge kanalen. Det er derfor viktig å være klar over hva som er viktig å tenke på ved fyring i ovnen.

Fremfor alt er det viktig å vite hvor mye og hvor lenge man kan brenne, sier Anders Welén, skorsteinsfeiertekniker.

"Du kan brenne inntil to-tre kilo ved i timen. Den vanlige anbefalingen er som regel at du kan brenne i maks fire timer i strekk, etter det bør du la ovnen hvile i minst like lang tid før du brenner igjen", sier han til kanalen.

Se på røyken

Ilden og røyken kan også vise tydelige tegn på feilaktig brenning.

Hvis flammene for eksempel beveger seg veldig lite, kan det være et tegn på at du har for lite lufttilførsel til ovnen, og da må du kanskje åpne døren litt.

Du kan også se på røyken for å finne ut om du brenner feil, ifølge eksperten.

Hvis det produseres mye røyk, tyder det på at treverket har vært for vått eller for kaldt. Veden bør bringes inn i varmen i noen dager før du starter bål med den.

Du kan også sjekke fra utsiden hvordan røyken ser ut når den kommer ut av skorsteinen. Hvis det knapt er synlig eller hvitt, er det et godt tegn.

"Hvis røyken i stedet er veldig, veldig mørk og kanskje til og med med noen gule innslag, så kan det være et tegn på at det er dårlig forbrenning i ovnen", sier Anders Welén til kanalen.

Forårsaker mange branner

Fyrer du på feil måte kan det medføre helserisiko, men også brannfare.

Peiser forårsaker mange branner, skriver forsikringsselskapet Trygg Hansa på sine nettsider.

De understreker også at man ikke skal brenne for mye.

"Mange tror at man kan varme opp en hel bolig eller hus og dette gjøres gjennom «stormbranner» og kontinuerlige branner. Men en lokal peis, for eksempel en peisovn, er kun tilpasset for å varme opp rommet den er i i en begrenset periode", sier Håkan Franzén, Hemmets forsikringsekspert i Trygg-Hansa.

For mye fyring kan føre til at ildstedet og mursteinen sprekker og at brannen sprer seg, forklarer han.

Læs også:

Svært få vet det: Slik sørger du for at kofferten går av flyet først Hvis du hater å vente på bagasjen din på flyplassen, vil du gjøre alt du kan for å få prosessen til å gå litt raskere - og heldigvis er det noen smarte triks du kan prøve i sommer.
Nesten alle gjør det: Derfor skal du ikke vaske håndklær på 60 grader En ekspert har nå kommet med en mening som sikkert vil ha flere meninger.