Aluminiumsfolie er et fast innslag i norske kjøkken – uunnværlig når du skal pakke inn mat, holde den varm, eller dekke til ovnsretter. Men visste du at det faktisk spiller en rolle hvilken side du bruker?
Ikke likegyldig
Mange tror at det ikke har noe å si om den blanke eller matte siden vender ut, men det stemmer ikke helt.
Den danske nettbutikken Cares.dk forklarer at aluminiumsfolie har to forskjellige overflater av en grunn.
Det skriver nettstedet Den Offentlige.
"Hvis du vender den matte siden inn mot maten, vil varmen lettere slippe gjennom folien. Dette gjør det mer egnet dersom du ønsker at maten skal avkjøles raskere, for eksempel ved nedkjøling av rester", sier ekspertene.
"Men hvis du ønsker å holde maten varm, bør du ha den blanke siden vendt inn mot maten. Den reflekterer varmen tilbake, og holder dermed temperaturen oppe lenger."
Gjelder både oppvarming og nedkjøling
Det betyr at du faktisk kan bruke foliens to sider bevisst, alt etter hva du ønsker å oppnå.
Skal du pakke inn varme grillpølser eller nybakt lasagne? Da er det blank side inn.
Skal du derimot få restene raskt kalde og trygge for kjøleskapet? Bruk den matte siden inn mot maten.
Dette har også betydning for hygiene. Jo raskere mat kjøles ned, jo lavere er risikoen for bakterievekst – og dermed matforgiftning.
Finn den ideelle stekepannen for matlaging
Produkt
Navn
Pris
Forhandler




Viktig advarsel
Men selv om aluminiumsfolie er praktisk til mye, er det én plass du bør holde den langt unna: mikrobølgeovnen.
Aluminiumsfolie og mikro går dårlig sammen – og kan føre til både gnister og brannfare.
Så neste gang du river av en bit sølvfolie, kan det være lurt å stoppe opp og tenke: Skal jeg holde maten varm eller kald?
Det handler ikke om å være pirkete – det handler om å bruke kjøkkenredskapene smart.