EU øker tollen: Disse bilene blir dyrere

07/10/2024 06:55

Yvonne

FORBRUKER
Foto: Shutterstock
EU øker tollen på kinesiske biler. Kan bli mange titalls tusen kroner dyrere.

Før helgen stemte EU-kommisjonen om å øke tollen på biler fra Kina fra den nåværende satsen på 10 prosent til opp mot 45 prosent på elbiler. Selv om flere land unnlot å stemme, ble det flertall for å heve tollsatsen betydelig.

Bakgrunnen for beslutningen er at kommisjonen mener å kunne bevise at bilprodusentene mottar ulovlig statsstøtte – og dermed kan sende billige elbiler til Europa og utkonkurrere europeiske bilprodusenter.

EU ønsker å beskytte de europeiske bilprodusentene ved å sørge for at kineserne ikke dumper elbiler på det europeiske markedet. Det er allerede en straffetoll på 10 prosent på elbiler fra Kina, men allerede fra 31. oktober, stiger denne satsen til 45 prosent.

Bilene kan bli betydelig dyrere
Så hvis du har planer om å kjøpe en elbil av et kinesisk merke, så kan du se frem mot en betydelig dyrere bil.

Det anslår ihvertfall Rune Thyge Johansen, som er analytiker av europeisk økonomi i Danske Bank.

Men om drømmen om en elbil tilsvarer en ekstraregning vil avhenge av minst to faktorer: Hvilken elbil du har i kikkerten, og hvordan de kinesiske elbilprodusentene og lokale forhandlerne reagerer, forklarer han.

"Ganske mange av de kinesiske elbilprodusentene har rett og slett så stor fortjeneste på å selge elbiler i Europa at de sannsynligvis vil kunne "spise" noe av ekstraavgiften via overskuddet og dermed ikke velte prisene over på de europeiske kundene", sier han til DR.

Dette gjelder for eksempel merker som BYD, som ikke er i ferd med å bli underlagt den høyeste tollsatsen. Han anslår at en elbil fra produsenten MG som eies av det statlige selskapet SAIC Motor kan ende med å bli rundt 30.000 norske kroner dyrere.

Også Tesla står i fare
Den mest populære elbilen i Norge er Tesla. Og selv om Tesla er et amerikansk selskap, kan en potensiell ny EU-toll også ramme her.

Dette fordi blant annet den populære Model 3, som mange selges av i Europa, er produsert i Kina, forklarer Rune Thyge Johansen.

Tesla har imidlertid forhandlet seg frem til den laveste tollsatsen på 7,8 prosent, så det er selvsagt mindre risiko for at prisene stiger her.

Står du overfor å kjøpe bil i nær fremtid, er derfor rådet fra analytikeren:

"Sørg for å spørre bilforhandleren om prisen på frontruta for øyeblikket er 100 prosent gyldig, selv om du først mottar bilen på et senere tidspunkt, når tollavgiften kan være satt opp."

Frykt for handelskrig
Avstemningen i EU-kommisjonen før helga har ført til at flere er bekymret for at det skal starte en regulær handelskrig mellom Kina og EU.

EU-kommisjonen gjennomførte i vår en gransking av statsstøtte til kinesiske bilprodusenter, der det ble konkludert med at Kina ga urimelig statsstøtte til egne bilprodusenter. Det er granskingen som nå har ført frem til forslaget om tilleggsplikten.

Motsatt kan Kina svare igjen ved å innføre tilleggsavgifter på produkter fra EU og EØS.

Forhandlingene fortsetter imidlerid fortsatt, og EU-kommisjonen kan velge å droppe å innføre tollen dersom likevel EU blir enige med Kina om en avtale.

Læs også:

Svært få vet det: Slik sørger du for at kofferten går av flyet først Hvis du hater å vente på bagasjen din på flyplassen, vil du gjøre alt du kan for å få prosessen til å gå litt raskere - og heldigvis er det noen smarte triks du kan prøve i sommer.
Nesten alle gjør det: Derfor skal du ikke vaske håndklær på 60 grader En ekspert har nå kommet med en mening som sikkert vil ha flere meninger.