Gamle varmtvannsberedere er en tikkende vannbombe

12/02/2025 15:01

Hanne

FORBRUKER
foto: Shutterstock
Hvor gammel er varmtvannsberederen din?

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Mange vet ikke hvor gamle varmtvannsberederne deres er, og de fleste havarerer på grunn av alder og slitasje.

"Når de først ryker, kan det føre til store vannskader", advarer risikoingeniør Jens Bertil Jensen i Frende Forsikring.

En undersøkelse fra Norstat viser at 19 prosent av oss ikke aner hvor gammel varmtvannsberederen vår er. Det er problematisk, ettersom alder er den vanligste årsaken til at de ryker.

Tall fra Finans Norge viser at det ble meldt inn over 3000 skadesaker knyttet til varmtvannsberedere i de første tre kvartalene av 2024. Over 2000 av disse skyldtes slitasje eller høy alder. De totale skadekostnadene for gamle beredere kom på over 135 millioner kroner, ifølge forsikringsselskapene.

"Mange venter for lenge med å bytte ut berederen. Når den først lekker, kan skadene bli omfattende, spesielt i leilighetsbygg hvor vannet kan renne ned til naboene under", sier Jensen.

Sjekk alderen – det tar fem sekunder
"Det er forståelig at folk ikke tenker over varmtvannsberederen til daglig, men det er ditt ansvar å vite hvor gammel den er. Heldigvis er det enkelt – fasiten står på selve berederen", sier Jensen.

Tidligere var forventet levetid for en bereder mellom 10 og 15 år, men dette varierer.

"Har du en som har passert 10 år, bør du begynne å vurdere et skifte. Når den er over 15 år, er du sannsynligvis på overtid. En ny bereder vil også være mer energieffektiv, noe som gir lavere strømforbruk", forklarer han.

Undersøkelsen viser at 32 prosent av de spurte har en varmtvannsbereder som er mer enn ti år gammel.

Forsikringen dekker ikke alt
Dersom varmtvannsberederen ryker, dekkes skadene av husforsikringen – men med fratrekk for alder på selve berederen.

"Selv om forsikringen dekker mye, betyr det ikke at du kan vente til den ryker. Jo flere skader som oppstår, desto høyere blir forsikringspremiene for oss alle", sier Jensen.

Ekstra risiko i eldre boliger
Bor du i en eldre bolig, bygård eller leilighetskompleks som ikke har vært pusset opp på mange år, kan varmtvannsberederen stå i et skap eller rom uten sluk.

"I slike tilfeller bør du gjøre noen enkle forebyggende tiltak. Du kan montere vannsensor, slik at du får beskjed om det oppstår lekkasje. Alternativt kan du sette berederen i et kar med sensor, slik at vannet samles opp og du får en tidlig advarsel", sier Jensen.

Å være oppmerksom på varmtvannsberederens alder kan spare deg for både penger og store vannskader – sjekk den før det er for sent.

Læs også:

Hva brukes det tredje rommet i vaskemaskinen din til? Få vet det, men her er svaret Vi vasker alle klær, men det viser seg at mange av oss plasserer vaskemiddelet feil i maskinens rom. Det største mysteriet er imidlertid det tredje rommet. Hva brukes det til? Her får du svaret: