Fra 1. april øker plastposekontingenten i Norge fra tre til fire kroner per pose. Tiltaket skal bidra til å redusere poseforbruket og oppfylle EUs krav om maks 40 plastposer per innbygger innen utgangen av 2025.
Det skriver NRK.
I 2023 brukte nordmenn i snitt 70 plastposer i året. For å nå målet må forbruket derfor kraftig ned. Handelens Miljøfond, som står bak kontingenten, understreker at den ekstra kostnaden går direkte til miljøtiltak og prosjekter som skal bidra til mindre plastforsøpling og økt gjenbruk.
Over 80 kjeder og 11.000 butikker er medlemmer i fondet og må betale kontingenten for hver pose de selger. Butikkene står fritt til å sette sin egen utsalgspris. Samtidig selges fortsatt omtrent 20 prosent av plastposene i landet gjennom butikker som ikke er medlem av fondet – og som dermed beholder hele inntekten selv.
En undersøkelse fra desember 2024 viser at åtte av ti nordmenn nå bruker handlenett ukentlig eller oftere. På handelsområdet Ørebekk i Fredrikstad forteller flere at de alltid har med egne poser eller nett. Enkelte velger til og med å kjøre hjem igjen hvis de har glemt handlenettet.
Samtidig stiller noen forbrukere spørsmål ved om plastposekuttene alene har stor effekt, når plastforbruket ellers i butikkene ser ut til å øke. Det oppleves som lite logisk at kundene må betale mer for plastposer, mens plastemballasjen i butikkhyllene blir mer omfattende.
Siden Handelens Miljøfond ble etablert i 2017, har plastposeforbruket i Norge blitt redusert med over 500 millioner poser. Likevel er det fortsatt behov for ytterligere kutt for å endre gamle vaner og møte internasjonale miljømål.