Nauru er en liten øystat i Stillehavet og verdens tredje minste land. Øya står overfor alvorlige klimaendringer som truer samfunnet.
For å sikre fremtiden har landet tatt en ukonvensjonell beslutning: Man selger statsborgerskap i form av såkalte "gylne pass".
Pengene skal brukes til å flytte befolkningen bort fra de truede kystområdene og bygge en ny, trygg by på høyereliggende områder.
Det skriver CNN.
Nauru, som bare er 21 kvadratkilometer stort, er truet av stigende havnivå, kraftige stormer og kysterosjon.
Landets regjering har ikke økonomiske ressurser til å beskytte øya og dens nesten 13.000 innbyggere mot klimaendringer.
Forventer å samle sammen millioner
Derfor er det valgt en ny strategi: å tilby statsborgerskap til velstående utlendinger mot et beløp som kan brukes til å flytte 90 prosent av landets befolkning bort fra kysten.
Statsborgerskapet koster fra 105.000 amerikanske dollar, som tilsvarer rett over 1,1 millioner norske kroner, og vil også gi visumfri tilgang til 89 land, blant dem Storbritannia, Hong Kong, De forente arabiske emirater og Singapore.
Regjeringen forventer å tjene rundt 5,6 millioner dollar i programmets første år og opptil 42 millioner dollar årlig når det er fullt implementert.
"Når verden debatterer klimahandlinger, må vi ta proaktive skritt for å sikre fremtiden til nasjonen vår," sa Naurus president David Adeang til CNN.
Kriminelle ikke velkomne
Han håper at velhavende mennesker fra hele verden vil benytte seg av tilbudet - og samtidig hjelpe den pressede befolkningen.
Det er imidlertid ikke hvem som helst som kan kjøpe statsborgerskapet. Mennesker med alvorlig kriminelle dommer på samvittigheten er ikke velkomne. Heller ikke folk fra høyrisiko-land utpekt av FN, som Russland eller Nord Korea, vil kunne kjøpe pass på Nauru.
Nauru er ikke det første landet som søker å finansiere klimatiltak ved å selge pass. Den karibiske nasjonen Dominica, som har solgt statsborgerskap siden 1993, sa nylig at de brukte noe av inntektene til å finansiere sin "forpliktelse til å være verdens første klimabestandige land innen 2030."