Dette er en utfordring mange bilister kjenner til.
Kulde tar knekken på batteriet
Vi har alle våknet en vintermorgen og kjent at kroppen ikke fungerer helt som den skal – vinterforkjølelsen har slått til.
Det samme kan skje med bilen din. På en iskald morgen nekter den å starte, eller den lager lyder som minner om hosting, harking eller hvesing.
Den vanligste årsaken til startproblemer på kalde dager er et batteri som er dårlig ladet eller rett og slett utslitt.
Batterisvikt kommer ofte plutselig
Kulde rammer alle batterier, enten det er i smarttelefoner eller biler. De lader tregere og må jobbe hardere, noe som kan føre til redusert ytelse og til og med batterisvikt, sier Harald Nordseth, bilservicesjef hos Vianor.
Mange merker ikke batteriproblemer før det er for sent – når bilen nekter å starte. Oppstart krever nemlig mest strøm av alle bilens funksjoner, og et svakt batteri vil raskt gi opp.
Tre faktorer som påvirker batteriets levetid:
Alder – Eldre batterier mister gradvis kapasitet.
Småkjøring – Hyppige korte turer gir lite tid til opplading.
Strømforbruk – Hyppig bruk av varmeapparat og annet utstyr kan tømme batteriet raskere.
Det finnes ingen fasit på hvor lenge et bilbatteri varer, da dette avhenger av både bruks- og temperaturforhold. Mange forlenger levetiden ved å gi batteriet ekstra lading noen ganger i løpet av vinteren – en enkel, men smart investering.
Småkjøring kan tappe batteriet helt
Batteriet tappes hver gang bilen startes. Hvis du stort sett bare kjører korte turer, rekker det aldri å lades ordentlig opp igjen.
Over tid svekkes batteriet til det en dag er helt tomt.
Elbiler er heller ikke immune
Dette gjelder ikke bare bensin- og dieselbiler. Også elbiler har et 12V startbatteri, og dette kan svikte i kulda.
I noen tilfeller skyldes problemet naturlig slitasje, men flere bilmodeller har vist seg å ikke være godt nok tilpasset norsk vinterklima. Manglende lading av startbatteriet har ført til at biler plutselig ikke vil starte, og i enkelte tilfeller har en programvareoppdatering vært løsningen.
Tre tips for å unngå batteriproblemer i vinter
1. Lytt til bilen
De fleste biler er avhengige av et startbatteri for å komme i gang. Hvis batteriet begynner å svikte, kan bilen bli treg å starte eller høres annerledes ut. Dette er et viktig faresignal, og du bør sjekke batteriet umiddelbart.
"Det anbefales å lade startbatteriet med lav strømstyrke for å gi en jevnere opplading. På eldre biler får du sjelden varsel om spenningsfall, så det kan være lurt å sjekke batteriet jevnlig", sier Nordseth til TV2.
2. Usikker på batteriets tilstand? Få det sjekket!
Hvis bilen har startproblemer eller advarselslamper lyser på dashbordet, kan det være et tegn på batterisvikt.
"Mange bilverksteder tilbyr gratis batteritest", sier Nordseth. Hvis ikke en langtur lader opp batteriet igjen, bør det sjekkes av fagfolk.
3. Skal batteriet byttes? Velg riktig type
Hvis batteriet må skiftes ut, bør du alltid velge samme type som det originale.
"Det er også en fordel å la en fagperson montere det, slik at batteriet blir riktig kodet til bilens systemer", forklarer Nordseth.
Unngå vinterproblemer – ta vare på batteriet ditt
Enten du kjører bensin-, diesel- eller elbil, kan kulda være brutal mot batteriet. Med litt ekstra omtanke og vedlikehold kan du unngå at bilen "forkjøler seg" – og dermed spare deg selv for både tid og frustrasjon i vintermånedene.