Fra 1. januar 2026 får det norske pensjonssystemet en kraftig oppgradering – og det kan bety mer penger for mange.
Har du hatt et langt og tungt arbeidsliv, og må gi deg tidlig? Da kan du ha over 31.000 kroner ekstra i vente hvert eneste år.
Ifølge FriFagbevegelse.no er det nemlig klart at regjeringen og partene i arbeidslivet er i ferd med å meisle ut en ny pensjonsordning med såkalt «slitertillegg».
Dette er en kompensasjon for dem som må gi seg i arbeidslivet før vanlig pensjonsalder – fordi kroppen rett og slett ikke tåler mer.
Belønning for et hardt liv
Tillegget er foreslått å være på 0,25 G i året. Det tilsvarer cirka 31.000 kroner basert på dagens grunnbeløp i folketrygden. Og det utbetales resten av livet – altså ikke bare som en engangssum.
Men hvor mye du får, avhenger av hvor tidlig du går av. Tar du ut pensjon fem år før normert pensjonsalder, får du hele tillegget. Går du av fire eller tre år før, får du henholdsvis to tredjedeler eller én tredjedel.
Hvem får det?
Ordningen er laget for dem som har hatt yrker der kroppen får kjørt seg. Selv om det ikke skal være knyttet til spesifikke bransjer, er det typisk folk i fysisk krevende jobber som vil dra nytte av ordningen.
For å få tillegget må du ha hatt en pensjonsgivende inntekt på minst 1 G (124.028 kr) året før du tar ut pensjon. Du kan heller ikke ha hatt en gjennomsnittlig inntekt over 7,1 G (rundt 880.000 kr) de siste tre årene.
Og viktig: Hvis du tjener mer enn 31.000 kroner i året etter at du har begynt å få slitertillegg, mister du det – for godt.
Trenger du en ny tannbørste?
Produkt
Navn
Pris
Forhandler




Ikke dobbelt opp
Mange med tariffavtale har allerede rett på et tilsvarende tillegg gjennom AFP (Avtalefestet pensjon).
Men det blir trolig ikke mulig å få både AFP-tillegg og det nye slitertillegget samtidig. Ifølge LO var det aldri meningen at man skulle få dobbel utbetaling.
Hvem er egentlig "sliterne"?
Det er ikke helt enkelt å definere.
Ifølge Frischsenteret er det stor forskjell på hvor lenge folk står i jobb, avhengig av yrke og inntekt. Blant pleiere, kokker, butikkansatte og renholdere var så mange som 40 prosent enten døde eller uføre før de fylte 67 år. Til sammenligning var tallet under 20 prosent blant akademikere.
Regjeringen jobber nå med å få detaljene på plass. Målet er at lovforslaget skal være klart til september – og at ordningen trer i kraft fra nyttår 2026.
Så for alle slitne arbeidshester der ute: Det kan være lys i enden av pensjonstunnelen.