De fleste fyrer fortsatt feil i peisen. Mange vet ikke at det er gassene som frigjøres fra vedkubben som brenner mest, og får du ikke fyr på gassen går mye av veden rett i pipa, skriver byggevarekjeden Byggmax i en pressemelding.
Det er store sjanser for at du har fyrt feil i peisen i mange år.
Svært mange tenner på veden inne i peisen nedenfra, men det sier peiseksperter at er helt feil fremgangsmåte.
"Ved bunntenning kan veden antennes raskere, men dette gir ofte kraftig frigjøring av røyk og sotpartikler før peisen er varm nok til å forbrenne veden fullstendig. Dette betyr at du med topp-til-bunn-tenning kan nyte varmen fra veden lenger, uten å måtte legge inn ny ved like ofte. Har du tørr ved så er det uproblematisk å få fyr i peisen så det beste du kan gjøre er å få veden tørt inn under tak, for eksempel i et vedskjul," forklarer forteller norgessjefen i Byggmax, Niklas Hamberg.
Han har fem ved tips til deg som vil fyre riktig:
1. Sørg for tørr lagring
Bjørkeved er godt tørket og klar til bruk, men den må lagres tørt og luftig for å holde seg slik. Oppbevar veden under tak, i et skur, eller dekk den med en presenning som gir lufting langs sidene.
2. Bruk små kubber til opptenning
For å få rask og enkel opptenning, legg noen mindre kubber på toppen sammen med opptenningsposer eller opptenningsbriketter. Dette gir en jevnere start og raskere varme. Fyll på med opptenningsved.
3. Velg riktig mengde
Tenk over hvor ofte du fyrer og hvor stor peisen din er. En stor peis trenger mye ved for ikke å sote, en liten trenger mindre.
4. Velg bjørkeved for ren og jevn brenning
Bjørkeved er et godt valg for å få en ren og jevn brenning med minimalt av sot og røyk. Dette bidrar til mindre rengjøring av peisen og redusert behov for feiing av pipen.
5. Bruk topp-til-bunn-metoden
Prøv å tenne opp veden fra toppen av og la flammene brenne seg nedover. Dette gir en mer kontrollert og renere forbrenning, som også kan forlenge brennetiden og gi jevnere varme. En bonus er at luften utenfor også blir renere.