Vannkokere er fast inventar på mange norske kjøkken. De er en energieffektiv måte å koke opp vann på, særlig sammenlignet med eldre kokeplater.
Men hvis du tror at du alltid sparer vann ved å koke vannet i en vannkoker, må du tenke om igjen. Det avhenger nemlig av flere faktorer.
Det første du bør tenke på når du skal koke vann i en vannkoker er hvilken type du har. Flere modeller er nemlig ikke så smarte og energieffektive som man skulle tro.
Det kan du sjekke ved å se hvilken energiklasse vannkokeren er klassifisert som.
Hva sammenligner du med
Dernest handler det om hva du sammenligner med.
Hvis alternativet er å koke opp vann på komfyren i en gryte eller kjele på en gammeldags elektrisk kokeplate, er de fleste vannkoker-modellene smartere i forhold til strømforbruk.
Forbrukerrådet har testet vannkokere, og har konkludert med at det finnes både gode og dårlige maskiner i alle prisklasser.
Dog er forskjellen i energiforbruk mindre om du har en induksjonstopp.
Avhenger av mengden vann
Uansett metode vil den største strømbesparelsen gå på hvor mye vann du koker opp, og om du benytter deg av vannet med en gang.
"Det beste strømsparetipset når det gjelder koking av vann, er derfor å ikke koke opp mer enn du har bruk for. Ender du ofte opp med vann til overs, er det lurt å ha en termos stående på kjøkkenbenken", sier Elin Volder Rutle, fagsjef bærekraft i Forbrukerrådet.
Er du opptatt av strøm og strømpriser, kan du finne en rekke nyheter og sparetips i vår STRØM-seksjon.