Telefonen lytter til deg: Slik slår du av mikrofonen

19/04/2025 22:30

Hanne

FORBRUKER
foto: Shuttertstock
Har du noen gang følt at mobilen din "overhører" samtalene dine?

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Du snakker om en ny kaffemaskin – og vips, så dukker det opp annonser for kaffemaskiner i sosiale medier. Det er ikke bare en følelse. Mobiltelefonen din kan faktisk lytte til deg, uten at du nødvendigvis merker det.

Mobiltelefoner, spesielt de med Android-operativsystem, har funksjoner som tillater apper å bruke mikrofonen i bakgrunnen. Dette skjer gjerne etter at du – ofte uten å tenke over det – har gitt tillatelse til det. Dataene som samles inn, brukes blant annet til å skreddersy annonser og innhold.

Slik fungerer det
Mange apper ber om tilgang til mikrofonen – for eksempel for stemmestyring, videosamtaler eller lydopptak. Men enkelte apper kan også bruke denne tilgangen til å hente inn lydinformasjon, som analyseres og brukes til målrettet reklame. Ifølge cybersikkerhetseksperter sendes disse lydklippene kryptert, noe som gjør det vanskelig å vite nøyaktig hva som trigget opptaket.

Hvordan kan du beskytte deg?
Heldigvis finnes det en enkel måte å begrense mobilens lytting på. Ved å slå av mikrofontilgangen i Google-innstillingene, kan du ta et viktig steg mot å sikre personvernet ditt.

Slik gjør du det på en Android-telefon:

  1. Åpne Google-appen på mobilen din.

  2. Trykk på profilbildet ditt øverst til høyre.

  3. Velg “Google-konto”.

  4. Gå til fanen “Data og personvern”.

  5. Bla ned til “Web- og app-aktivitet” og trykk der.

  6. Slå av funksjonen “Inkluder stemme- og lydaktivitet”.

  7. Trykk på “Stopp lagring” og bekreft med “Forstått”.

Vær kritisk til app-tillatelser
I tillegg bør du jevnlig sjekke hvilke apper som har tilgang til mikrofonen din. Gå inn i telefonens innstillinger og fjern tillatelser for apper som ikke trenger lydtilgang for å fungere.

Ved å ta noen enkle grep, kan du redusere sjansen for at telefonen din lytter til samtaler uten at du er klar over det. Det handler om å ta kontroll over eget personvern – og være litt mer skeptisk neste gang en app spør om tilgang til mikrofonen.