Svindlere er aktive og målrettet mot nordmenn i deres digitale liv, noe som fører til betydelige økonomiske tap.
Over halvparten av alle nordmenn har blitt utsatt for svindelforsøk i fjor. Det viser en ny rapport fra kredittkortselskapet Visa.
Nå advarer selskapet mot kriminelle svindlere som forsøker å lure dem for penger.
Det skriver Teksiden.
"Du har vunnet!", "Eksklusivt tilbud" og "Handle raskt".
Denne metoden er i vekst
Det er ikke mangel på svindelforsøk i nordmenns digitale hverdag, og i fjor opplevde 57 prosent av nordmenn å bli konfrontert med kriminelle svindlere som forsøkte å lure dem for penger.
Ifølge rapporten "Security and Trust in Nordic Payments" foregår en stor andel av svindelforsøkene i form av sosial manipulering, der svindlere utnytter nordiske borgeres grunnleggende tillit til andre.
44 prosent av nordmenn ble utsatt for phishing i fjor, der avsenderen bruker falske e-poster, tekstmeldinger eller telefonsamtaler for å få oss til å klikke på lenker vi ikke burde, eller ved å gi kontonummer eller betalingskortdetaljer til feil personer.
Mens smishing-svindel (phishing per SMS) er i vekst globalt, er det viktig å merke seg at Norge fortsatt har en av de høyeste phishing-ratene i regionen.
Visa advarer
"Selv om rapporten viser at Norge presterer bra på enkelte områder innen svindelforebygging, understreker den også behovet for fortsatt årvåkenhet. Vi må fortsette å være proaktive i vår innsats for å bekjempe svindel ved å gi norske forbrukere kunnskapen og verktøyene de trenger for å beskytte seg selv og ta informerte beslutninger om sin betalingssikkerhet," sier Bente Iren Josefsen, Visas Country Manager for Norge.
Mens den nordiske betalingsbransjen generelt presterer godt i å håndtere svindel sammenlignet med resten av Europa og verden, opplever nordmenn fortsatt økonomiske tap når de blir svindlet, i gjennomsnitt 1.730 NOK per offer.
Slik unngår du svindel
Selv om sikkerhet er viktig for nordmenn når de handler på nett med kort, er det overraskende få som bruker sikkerhetsfunksjoner som blokkering av transaksjoner.
Bare 52 % har aktivert disse innstillingene. Dette gir en mulighet til å øke bevisstheten og bruken av disse verktøyene, spesielt ettersom yngre aldersgrupper, selv om de er mindre bekymret generelt, fortsatt prioriterer sikkerhet når de betaler med kort på nett.
"Hvordan du betaler betyr noe. Med økt risiko må forbrukerne i større grad vurdere hvordan de betaler, og bransjen må ta et ansvar for å utdanne forbrukerne bedre om de ulike fordelene med ulike betalingsmetoder," sier Josefsen.