Den britiske kongefamilien visste godt om mistanken om hacking av de kongeliges telefoner. Men informasjonen ble holdt tilbake fra prins Harry.
Dette er ordene i en ny vill anklage fra prinsen mot den britiske kongefamilien. Anklagene kommer i forbindelse med det sivile søksmålet som prinsen har anlagt mot flere medier, skriver Sky News.
Den 38 år gamle prinsen stjal overskriftene mandag da han mot alles forventninger valgte å møte i retten i London, der det pågikk innledende høringer rundt saken han skal føre mot flere britiske medier.
Men allerede tirsdag gikk prinsen nesten forbi seg selv da det i et vitneavhør som var gjennomført før prinsen brakte saken til retten, kom frem at kongefamilien ifølge prinsen hadde holdt tilbake informasjon fra ham.
Ifølge Harry visste kongefamilien godt om mistanken om at flere medlemmer av kongefamilien fikk telefonene sine avlyttet av media.
Men siden familien lever etter det velkjente mottoet «never complain, never explain», mener prins Harry at de bevisst valgte å ikke informere ham om det, da de ikke ønsket at han skulle gå til søksmål mot mediene.
Angivelig var det tilbake i 2018 at prinsen ble klar over at han kunne sende inn en klage mot media. Men det var ikke før senere at han fant ut at kongefamilien var klar over den påståtte avlyttingen:
– Institusjonen holdt utvilsomt tilbake informasjon fra meg i lang tid om hacking av telefoner, og jeg har bare funnet ut om dette de siste årene mens jeg søkte juridisk rådgivning i min egen sak, sier han i vitneforklaringen.
Ifølge prins Harry var det i 2020 at han ble kjent med den tilbakeholdte informasjonen. Dette skjedde samtidig som han flyttet ut av Storbritannia.
– Det var aldri en sentralisert diskusjon mellom oss om hvem som hadde klaget, fordi hver stab (hver del av kongefamilien har sin egen stab, red.) i institusjonen er som en egen silo, sier prinsen, og legger til at det er en misforståelse når folk tror at medlemmer av kongefamilien stadig snakker med hverandre.
- Det er ikke sant, sa prins Harry.
Det var mandag at saken, der prins Harry sammen med flere kjendiser sendte inn klager mot media fra Associated Newspapers Limited (ANL), som inkluderer Daily Mail og The Sun, kom for retten i en foreløpig høring.
Her kom det frem at prinsen var blitt paranoid av presseoppslag, som han mener ble til avlytting eller hacking.
Etter det innledende rettsmøtet må retten ta stilling til om det kan reises sivilt søksmål.
Prins Harry og flere andre kjendiser - inkludert Elton John og Elizabeth Hurley - anklager media for å bruke ulovlige metoder for å finne ut av deres forretninger.
Anklagen går blant annet ut på at mediene har hacket og avlyttet telefonene til prinsen og kjendisene.
Liz Hurleys vitnemål, som også ble lest opp i retten tirsdag, avslørte at hun også anklager mediene for å bruke en privatetterforsker som i ett tilfelle, ifølge hennes påstand, satte en lyttemikrofon på vinduet hennes.
Prins Harry har tidligere sagt at han ønsker å gjøre det til sin livsoppgave å endre måten mediene jobber på.
Mediene nekter straffskyld for anklagene.
Saken er imidlertid ikke den første i sitt slag. Det har vært flere rettssaker i Storbritannia tidligere der kjente og mindre kjente personer har anklaget media for avlytting.
Den mest kjente saken er trolig den mot avisen News of The World, som fant sted fra 2011 til 2014, som ble avslørt for systematisk å ha hacket seg inn i kjendisenes telefoner og avlyttet dem.
Saken endte med flere dommere for blant annet en politimann og en tidligere sjefredaktør, og det endte med at avisen ble avsluttet.