Du har sikkert hørt om salvie, og når det kommer til stykket, har du sikkert også smakt det. Den brukes i mange forskjellige retter og bidrar i tillegg til smaken også med vakre blåfiolette blomster i juni-juli.
Har du hage kan det godt være at du allerede har urten, da den er veldig takknemlig og trives de fleste steder uten å kreve «grønne fingre». Det er imidlertid en fordel å kutte den ned en gang hvert 3-4 år, slik at den beholder sin gode, intense smak og ikke blir for stor og spinkle.
Det er også flere helsemessige fordeler med salvie, og derfor er det en 'vinn-vinn-situasjon' å ha en både nyttig og vakker plante i hagen.
Det skriver IDenyt
Anti-inflammatoriske egenskaper
En av de mest kjente egenskapene til salvie er dens anti-inflammatoriske effekt. Salvie inneholder flere bioaktive stoffer som kan redusere betennelser i kroppen. Derfor har den blitt brukt som en naturlig behandling for ulike betennelsestilstander.
For eksempel har salvie blitt brukt til å lindre symptomene på bekkenbetennelsessykdom, hvor dens antiinflammatoriske egenskaper kan bidra til å redusere smerte og ubehag.
I tillegg har salvie vist seg å være effektiv mot byller og betent tannkjøtt, der den kan brukes både som munnvann og som en del av kostholdet for å redusere og forebygge betennelser.
Effekt på fruktbarhet
Sage har også fått oppmerksomhet for sine potensielle fruktbarhetsfordeler. Planten inneholder fytoøstrogener, stoffer som minner om kroppens naturlige østrogen. Derfor kan kvinner som opplever hormonelle ubalanser dra nytte av salvie da det kan bidra til å stabilisere østrogennivået.
Andre helsefordeler
I tillegg til fordelene som allerede er nevnt, har salvie en rekke andre helseegenskaper. Den er rik på antioksidanter, som bidrar til å beskytte kroppens celler mot skader forårsaket av frie radikaler. Det kan bidra til å forebygge kroniske sykdommer som hjerte- og karsykdommer og kreft.
Det er derfor mange gode grunner til å plante salvie enten på balkongen eller i hagen.