10 tegn på at du er mer stressa enn du tror

29/11/2017 19:00

Anniken Hauge

Helse
Det kan være vanskelig og til tider veldig utfordrende å få hverdagen til å gå rundt. Mange nordmenn opplever en travel hverdag, hvor både jobb, barn, fritidsaktiviteter, venner og familie skal få plass i samme kalender.

Snart skal bilen på verksted, datteren skal giftes og ja, så skal julegavene også kjøpes inn før den 24. desember. 

Ofte kan en travel hverdag resultere i et stresset sinn.

Mange nordmenn opplever alvorlige konsekvenser av stress. Hele 10-15 prosent av befolkningen hevder de er utbrent som følge av for mye stress i hverdagen. 

Er du i tvil om du kanskje er i ferd med å bli alvorlig stresset?  Vi har samlet en liste med 10 tegn på at du muligens er litt mer stressa enn du tror. 

1. Søvnmønsteret ditt har endret seg markant:
Hvis du enten sliter med søvnløse netter eller sover store deler av dagen fordi du er trøtt hele tiden, så bør du ta kontakt med en lege da disse søvnmønstrene kan være tegn på stress.

2. Du blir fort syk:
Smerter i kjeven forårsaket av å skjære tenner, ekstreme angstanfall eller utslett på kroppen er alle tegn på alvorlig stress. Personer som lider av stress er lettere tilbøyelige til å bli smittet med diverse sykdommer. Besøker du ofte tannlegen eller din private lege på grunn av smerter i kroppen uten å vite hvor de kommer fra, kan en mulig forklaring på dette være stress.

3. Kroppen din gir seg små signaler:
Har du oftere vondt i hodet, smerter i nakken eller tilbakevendende kvalme, kan det være småhint kroppen sender deg om at stressnivået ditt er for høyt. Du bør derfor ta disse små signalene alvorlig.

4. Du har mistet interessen for hobbyene dine:
Uansett hvor høyt du setter pris på å være sammen med kjæresten din, løpe en tur i skogen eller se favoritt-serien din på tv, så vil dy som følge av alvorlig stress miste interessen for disse tingene. Kanskje du til og meg begynner å kritisere og utelukkende se negative sider ved de hobbyene som tidligere gledet deg. Ingenting kan lengere tilfredsstille behovet ditt for avslapning og glede.

5. Du er bryr deg ikke om hvordan du ser ut:
Å gå en dag uten sminke eller ta på en joggebukse en dag på jobb, skader jo ingen. Men hvis du begynner å hoppe over den daglige dusjen og samtidig får en følelse av det det er helt likegyldig hvordan du ser ut, så begynner det å ligne tegn på stress.

6. Du er sint eller lei deg hele tiden:
Hvis du ikke klarer å husk sist du lo så mye at du nesten gråt, så har stresset sannsligvis tatt overhånd. Personer som er stressa opplever ofte å bli sinte på familie eller venner, selv når det ikke var intensjonen. Et typisk tegn på stress er hvis du ut av det blå begynner å gråte eller rope etter en person som egentlig ikke har gjort noe galt.

7. Spisevanene dine er vesentlig forandret:
Hvis du enten spiser mer eller mindre enn du gjorde tidligere, kan dette være tegn på stress. Der noen takler stress ved å overspisem velger andre å droppe måltidene helt. Uten riktige næringsstoffer klarer ikke kroppen og hjernen din å fungere som den skal.

8. Du føler deg konstant døsig:
Når hjernen din konstant utsetter for stress eller bare tanken på stress, vil sinnet ditt og kroppen oppleve en følelse av konstant døsighet. På den måten får hjernen din sjelden mulighet for å slappe av, da den konstant er overarbeidet. Hvis du alltid er stressa, vil du oppleve at døgnet aldri har nok timer.

9. Du skjuler hvor stressa du er:
Mange som lider av alvorlig stress, prøver å skjule sykdommen bak usunne vaner. Spesielt øryking og inntak av alkohol er hyppige tilfluktssteder for en stresset kropp.

10. Du føler deg mer alene enn noensinne:
Lider du av stress, vil du bare utsette kroppen din for mer stress hvis du ikke snakker med noen om det. Dessverre synes de fleste det er vanskelig, hvis ikke umulig, å snakke med venner og familie om det. Veldig mange tør ikke å åpne seg opp om sykdommen. Derfor kan du fort føle deg alene hvis du lider av alvorlig stress. 

Hvis du har noen av de ovenstående symptomene på alvorlig stress, så snakk med venner familie eller legen din om det. Det er verken feil eller skamfullt å snakke med en lege eller psykolog. De som tør å ta kontroll over sykdommen, vil til slutt være i stand til å kontrolle den og ikke omvendt. der tør tage kontrol over sygdommen, vil i sidste ende være i stand til at kontrollere den og ikke omvendt.

Kilde: Elite Daily

Les også: Forskning: Eldre kvinner har bedre sexliv