6 alarmerende tegn på diabetes du ikke må ignorere

27/09/2017 12:15

Anniken Hauge

Helse
Mange går rundt og lider av diabetes uten å ane det. Her er seks symptomer som man ikke bør ignorere.

Om lag 245 000 personer (4,7 prosent) eller om lag hver 20. nordmann har kjent diabetesdiagnose. I tillegg er det et antall ukjente tilfeller.

Når man har diabetes, klarer ikke kroppen selv å produsere insulin i bukspyttkjertelen som bryter ned sukkeret i blodet, og sukkersyken kan få alvorlige konsekvenser for helsen hvis den ikke behandles.

Ifølge diabetes.no tyder undersøkelser på at for hver 100 pasienter med kjent diabetes, kan det være mellom 50 og 100 med uoppdaget diabetes i befolkningen. Derfor er det en rekke symptomer du bør være særlig oppmerksom på, dersom du har en mistanke om at blodsukkeret ditt ikke klarer å regulere seg selv. 

1. Du er tørst og må tisse hele tiden
Diabetes tørrer ut kroppen, og derfor vil du oppleve at du er konstant tørst og ikke får slukket tørsten. Du drikker vann i tide og utide, og samtidig tisser du hele tiden. 

Ettersom kroppen ikke klarer å forbrenne sukker, skilles dette ut i urinen. Sukkeret binder væske, og dette medfører en betydelig vannlatning, lettere dehydrering og tørste.

Etter mange år med diabetes kan pasienter også oppleve nyreskader på grunn av nyrenes overarbeid med å skille ut avfallsstoffer og rense blodet. I ytterste konsevens kan man oppleve nyresvikt og måtte gå i dialysebehandling. 

2. Nedsatt appetitt og plutselig vekttap
Ved diabetes opplever man ofte  at man ikke har den samme appetitten som tidligere. Da kroppen jobber hardere med å bryte ned kosten, vil mange voksne med diabetes oppleve en plutselig vektnedgang.

Videre er voldsom og uforklarlig tretthet også et tegn på diabetes.

3. Voldsomt dårlig ånde
Hvis din bedre halvdel plutselig rynker på nesen når du prøver å kysse vedkommende, så kan det være et skjult tegn på diabetes. 

Særlig ved type-1 diabetes kan det oppstå en aceton-lignende lukt (du kjenner den intense lukten fra neglakkfjerner) ut av munnen, og det er et tegn på at bør gå til legen og bli sjekket.

Ved type-1 diabetes produserer ikke bukspyttkjertelen noe insulin (som man så må innta med sprøyte), mens det ved type-2 produseres for lite insulin i forhold til kroppens behov. Type 2-diabetes ses oftest hos overvektige personer.

I Norge har cirka 28 000 type 1–diabetes og 216 000 type 2–diabetes.

4. Sår som ikke gror
Når kroppen trenger land tid på å bryte ned sukkeret i blodet, så fjerner det ressurser for andre oppgaver som kroppen skal gjøre. 

Sår blir derfor raskt infisert og tar lengre tid å gro, da kroppen daglig må kjempe med å bryte ned glukose i blodet. 

5. Du ser dårligere
Netthinnen sliter spesielt mye med presset som blodårene i øynene opplever ved sukkersyke.

Hvis blodårene i synet brister, så opphopes væske inne i øyet, og væsken kan true synet. I ytterste konsekvens kan ubehandlet sukkersyke føre til blindhet, og derfor blir sukkersykepasienter regelmessig sendt til sjekk hos øyelege. 

6. Du er gravid
Noen gravide kvinner kan kan oppleve en spesiell form for diabetes under graviditeten som heter svangerskapsdiabetes, og det oppstår hos cirka fem prosent av alle gravide kvinner. Denne typen diabetes er som oftest midlertidig, og går vekk etter barnet er kommet til verden. 

Lidelsen viser seg oftest mellem 24. og 28. uke av graviditeten. 

Svangerskapsdiabetes gir sjelden symptomer. Kun få gravide opplever de vanlige symptomene på diabetes; ekstrem tørste, hyppig vannlatning og vekttap.

Denne form for diabetes gir økt risiko for svangerskapsforgiftning (preeklampsi), og kan føre til komplikasjoner under fødselen, blant annet fordi barnet kan få høy fødselsvekt.   

Men så lenge den gravide kvinnen følger legens råd om kosthold og mosjon, samt sjekker blodsukkeret hos legen regelmessig, så er det dog ikke noen særlig fare for barnet, som ikke vil få noen følgevirkninger av sykdommen. 

Niårig gutt pågrepet: Kastet stein fra bro mot lastebil