I lys av det økende antallet timer vi bruker på å sitte – enten foran en skjerm på jobben eller hjemme foran TV-en – har en ny studie fra University of California, San Diego (UCSD) kastet nytt lys over potensialet helserisiko ved denne stillesittende livsstilen.
Forskningen involverte 5856 kvinner i alderen 63 til 99, som ble overvåket for deres daglige aktivitet og fulgt i et tiår. Et tiår hvor 1733 av deltakerne gikk bort i denne perioden.
Det melder Latercera, ifølge Dagens.se
Resultatene av studien var slående: De som satt mer enn 11 timer om dagen hadde 57 % høyere risiko for å dø tidlig sammenlignet med de som satt i mindre enn ni og en halv time. Dette var tilfellet selv for deltakere som drev regelmessig moderat til kraftig trening, noe som tyder på at fysisk aktivitet ikke fullt ut kan kompensere for de negative effektene av å sitte for lenge.
Disse funnene står i kontrast til en australsk studie som antydet å ta mellom 9 000 og 10 500 skritt daglig kan redusere risikoen for tidlig død, selv blant de som var stillesittende.
Forskjellene mellom disse studiene kan delvis forklares med metodikken; for eksempel ble aktivitetsmonitorer båret på forskjellige steder (hofte versus håndledd), noe som potensielt førte til ulike estimater av sittetid.
Viktigheten av å begrense sittetiden støttes av Verdens helseorganisasjons anbefalinger, som oppfordrer voksne til å minimere tiden de bruker sittende.
For å møte dette kan løsninger som høydejusterbare pulter på kontoret eller stå opp i reklamepauser på TV hjemme være nyttige strategier. For de som ikke klarer å stå eller gå, tyder nyere forskning på at selv korte perioder med armtrening kan ha helsemessige fordeler.
Denne forskningen fremhever en viktig sannhet: Selv små endringer i våre daglige rutiner kan ha en betydelig innvirkning på vår langsiktige helse.
Å stå opp, bevege seg og bryte de lange periodene med inaktivitet er ikke bare en investering i vårt fysiske velvære, men også i vår generelle livskvalitet.