Bilsyk er et økende problem som flere og flere nordmenn opplever, spesielt etter Covid-19-pandemien.
Ifølge John Golding, professor i anvendt psykologi ved University of Westminster, skyldes fenomenet først og fremst to faktorer: mangel på kontroll og dårlige utsikter.
"Hvis du er sjåføren, blir du ikke syk - du kan forutse bevegelsen og du har kontroll over den. De som har det verst er passasjerene i baksetet, som ikke har en stabil horisont i sikte," forklarer han til Stylisten.
Han mener videre at den lange perioden med begrenset mobilitet under Covid-19-nedstengningene har gjort oss mer utsatt for bilsyk, ettersom kroppene våre har mistet tilpasningen til bevegelse.
Interessant nok avviser Golding teorien om at el- og hybridbiler har skylden for den økte bilsyke, til tross for jevnere og roligere kjøring.
Dette er til tross for at noen forskere, som doktorgradsstudent Wiliam Emond, hevder at jevnere kjøring i elektriske biler øker risikoen for bevegelsessykesymptomer, da disse bilene endrer vår evne til å forutse bevegelse.
For å bekjempe bevegelsessykdom anbefaler Golding en rekke forebyggende tiltak:
Unngå å bruke telefonen mens du kjører, velg kjøretøy med bedre utsikt, og sitt foran i kjøretøyet hvis mulig.
Dette rådet er spesielt relevant når bilindustrien begynner å se på en fremtid for autonome kjøretøy, noe som potensielt kan øke problemet ytterligere.
"Generelt blir sjåfører svært sjelden syke, og derfor kan autonome kjøretøy bli problematiske," sier Golding.