På toppen af pizzaen. I en lekker risotto. Eller på til en stor, fet biff.
Champignoner er gode å spise, og om de er brune eller hvite, så kan den lille soppen være et lekkert tilbehør i alle former for salater eller retter.
Men faktisk kan den rå champignon være farlig å innta. Den svenske utgaven av Mattilsynet advarer mot at sopp i store mendger kan forårsake kreft, skriver svenske Aftonbladet.
- Vårt råd er at man ikke spiser mer enn 100 gram champignon i måneden, sier Veronica Öhrvik fra det svenske Mattilsynet til Aftonbladet.
Det er en halvering av den tidligere anbefalingen, hvor både barn og voksne kunne spise 200 gram champignon i måneden.
At champignon kan linkes til kreft er faktisk ikke nytt, men den uanseelige soppen blir ofte glemt når den inngår i sin rå form som ingrediens i salater.
Champignon inneholder giften agaratin, og dette giftstoffet inngår i en gruppe kjemiske stoffer kalt fenylhydraziner.
I et forsøk med mus har man sett en sammenheng mellem dette giftstoffet og utviklingen av kreftsykdommer.
Men det er en enkel måte å unngå giftstoffet på.
Ved at stege champignonen i olje, forsvinner 65 prosent av giften fra den lekre soppen. Steker man derimot champignonen i smør, forsvinner kun 30 prosent av giftstoffet.