Norge er blant de land som har høyest forekomst av fibromyalgi. Sykdommen er derfor et utbredt helseproblem, som preges av vedvarende smerter, og. Smertene kan komme og gå, og de kan vandre rundt i kroppen.
Studier anslår at forekomsten av fibromyalgi i befolkningen er på rundt tre til fem prosent. Ca. 90 prosent av de som får fibromyalgi, er kvinner. De fleste er i alderen 40 til 60 år, men sykdommen kan også forekomme blant barn og unge.
Det finnes ingen kur mot fibromyalgi.
Sykdommen viser seg ofte med smerter konkrete steder i kroppen som kommer og går, og etter hvert kan smertene øke i styrke og varighet til de blir mer eller mindre vedvarende.
Smertene kan sitte både i musklene, ledd og selve skjelettet.
Ved fibromyalgi kan smertene sitte både i muskulatur, ledd og i selve skjelettet. De beskrives ofte som brennende og stikkende. Foto: Shutterstock
Typiske plager som følger med fibromyalgi er at man kjenner seg stiv i kroppen og lite uthvilt om morgenen. Over 70 % av de som har lidelsen opplever dårlig søvnkvalitet.
Hvis du gjenkjenner flere av disse symptomene, kan det være lurt å ta en tur til legen.
De fleste oppsøker lege på grunn av smertene, men det kan være vanskelig å diagnostisere lidelsen. Fibromyalgi alene gir ikke utslag verken på blodprøver eller bildeundersøkelser somrøntgen, ultralyd og MR.
Et klassisk kjennetegn på lidelsen er såkalte tenderpoints, et relativt lett trykk på disse ømme punktene på kroppen vil kjennes smertefulle ved fibromyalgi.
Disse punktene kan imidlertidig også være ømme ved andre sykdommer, så en lege vil derfor utelukke andre sykdommer for å kunne konstatere fibromyalgi.
Det finnes som sagt ingen medisinsk kur mot sykdommen, men det er mye du selv kan gjøre hvis du er rammet, for å lindre plagene betydelig:
- Vær fysisk aktiv hver dag. Ta trappene istedet for heisen, sykle deg en tur eller gå en tur i skogen. Oppvarming og uttøyning er viktige deler av denne treningen
- Vær god mot deg selv. Gi deg selv ro og avslapning når det er behov for det.
- Innarbeid gode søvnrutiner.
- Et sunt og variert kosthold er også viktig. Kutt nikotinen og øk inntaket av frukt og grønt.
- Det kan også hjelpe å møte andre som er i samme situasjon. Det finnes flere steder du kan få hjelp og informasjon, som for eksempel Norsk Revmatikerforbund.
Kilde: Norges Fibromyalgi Forbund og Norsk Revmatikerforbund.
Les også: 62-årig kvinne ble innlagt med hjertestans: Legene fikk sjokk da de oppdaget sannheten bak sykdommen