Depresjon er en folkesykdom i vekst: Her er 5 tegn du aldri må ignorere

30/03/2017 20:30

Anniken Hauge

Helse
Nå er depresjon den førende årsaken til dårlig helse på globalt plan. For noen mennesker er symptomene så skjulte at de ikke oppdager det.

I dag avslørte verdens helseorganisasjon WHO, at depresjon nå er den primære årsaken til dårlig helse på verdensplan.

Over 300 millioner mennesker lider av depresjon, og det er en stigning på 18 prosent siden 2005, skriver Today.

Frykten for å bli stigmatisert og dårlige muligheter for behandling og støtte, gjør at mange ikke får den hjelpen de trenger. 

Depresjon øker risikoen for en lang rekke sykdommer; avhengighet, selvmordsatferd, diabetes og hjerte- og karsykdommer, som forøvrig er blant de sykdommene som tar flest liv i verden.

Mens noen blir veldig dårlige og søker hjelp, har andre så subtile symptomer at de ikke mener at depresjonen er et problem. For eksempel tror mange at man må være trist og gråte masse for å få diagnosen, men noen kan også føle sinne eller følelsesløshet.

 

Les også: 8 ting kun folk som elsker å være alene forstår

 

Her er seks tegn på depresjon du aldri må ignorere.

1. Søvnmønsteret ditt har endret seg

Du pleide kanskje å sove tungt og godt, men det har plutselig endret seg. Eller at du tidligere klarte deg fint med seks timers søvn, mens du nå sover hele helgen. 

Endringer i søvnmønsteret kan være et tegn på depresjon. Søvn hjelper nemlig kroppen og hjernen med å fungere, men folk med depresjon får ikke nytte av søvnen og føler seg derfor trette. Noen kan også føle seg rastløse. 

2. Du bekymrer deg og tenker for mye

Det er en form for mental ”drøvtygging”som øker risikoen for å bli depreimert, og dette kan også få en eventuell depresjon til å vare lengre.  

Basalt sett blir man fanget i en ond sirkel, hvor man ser negativt på situasjoner og overanalyserer alt. Litt selvrefleksjon er selvfølgelig fint, men det kan også bli for selvopptatt og negativt, hvilket også påvirker omgivelsene.

3. Vekten din endrer seg

Vekttap eller –økning er et varselstegn i forhold til depresjon. Noen begynner å spise for mye, mens andre mister appetitten helt. 

Endringer i kosten og vekten kan føre til tretthet. Depresjon kan påvirke hormonene i kroppen som har med velbehag å gjøre, men også de som kontrollerer appetitten.

4. Du er ikke så engasjert som du pleier å være

Ser du en som tidligere var vedig sosial trekke seg tilbake fra sine normale aktiviteter, kan det være et tegn på at vedkommende er deprimert.

At man trekker seg unna sosiale sammenhenger er et klassisk tegn på depresjon, men det kan også være på grunn av manglende følelsesmessig engasjement som har vært der før. Det kan vise seg ved at personen ganske enkelt ikke er like uttrykksfull i ansiktsmimikken lengre. 

5. Du har mye smerter

Depresjon gjør vondt, men det kan også være forklaringen på mange fysiske symptomer. Hodepine, problemer med fordøyelsen og vondt i ryggen er blant disse symptomene. 

Smerten er ekte, og mange besøker legen for å bli behandlet for de fysiske smertene – men ikke depresjonen som har utløst de.

Depresjon kan behandles. Med medisiner, samtaleterapi eller en kombinasjon.

Er man bekymret for at man har en depresjon, kan man alltid ta en prat med legen sin.