Vitamin B er ikke bare en, men en hel gruppe vannløselige vitaminer. De mest kjente og viktigste av dem er B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 og B12, som bidrar til å konvertere energi i kroppen til bruk i nervesystemet, sirkulasjon og metabolisme og for vedlikehold av hud, hår og negler.
B-vitaminene finnes i nesten alle matvarer, spesielt i fullkorn og meieriprodukter samt i kjøtt, og de aller fleste kan enkelt dekke behovet for vitamin B i et sunt og variert kosthold.
B1-vitamin(tiamin)
Kroppen bruker vitamin B1 til å omdanne karbohydrater til glukose, noe som er nødvendig for hjernen, hjertet og muskelfunksjonen. I tillegg fremmer vitaminet fordøyelsen.
Tilgjengelig her: Spesielt i kjøtt og kornprodukter. Men også i krem, ost, yoghurt, ris, havregryn, solsikkefrø, sesamfrø, nøtter og belgfrukter. I tillegg i spinat, appelsiner, gulrøtter, tomater, poteter, blomkål og avokado.
B2-vitamin (riboflavin)
Vitaminet spiller en viktig rolle i energimetabolismen, cellene dine og veksten din. I tillegg er syn, hår, negler og hud også avhengig av B2.
Tilgjengelig her: Melk, ost, egg (eggeplomme), fisk, fjærfe og kjøtt - spesielle innmat. I tillegg, i ris, havregryn, belgfrukter, mandler, nøtter, frø og frø, samt i sopp, spinat, avokado, edamame bønner og brusselspirer.
Vitamin B3 (niacin)
Nødvendig for kroppens omdannelse av proteiner, fett og karbohydrater til energi. I tillegg bidrar til vedlikehold av nervesystemet, slimhinner og hud.
Tilgjengelig her: De største kildene er kjøtt, fisk, fjærfe og frokostblandinger. Finnes også i ris, havregryn og belgfrukter, samt i nøtter, spinat og grønnkål og meieriprodukter.
B5-vitamin (pantotensyre)
Kroppen bruker vitamin B5 til å konvertere dietten til drivstoff og byggesteiner og danne energi for kroppen. Også inkludert i hormonproduksjon, samt vedlikehold av nervesystemet.
Tilgjengelig her: De største kildene er kjøtt og innmat. Finnes også i melk, egg, frokostblandinger, pasta, ris og havregryn, samt i belgfrukter, gjær, frukt og grønnsaker.
Vitamin B6 (pyridoksin)
Spiller en viktig rolle i metabolismen, spesielt konvertering og utnyttelse av protein og fett samt energidannelse. Vitamin B6 brukes også til å bygge DNA og opprettholde immunforsvaret.
Tilgjengelig her: De største kildene er skalldyr, fisk, kjøtt, lever og poteter. Finnes også i ost, meieriprodukter, frokostblandinger, pasta, ris, havregryn og belgfrukter. Frukt og grønnsaker, inkludert bananer, squash og hvitløk inneholder også små mengder B6.
B7-vitamin(biotin)
Brukes til å konvertere kostholdet ditt til drivstoff og byggesteiner i kroppen. Vitaminet er spesielt viktig for hud, hår og negler, samt immunforsvaret.
Tilgjengelig her: Vitaminet finnes i små doser i nesten alle matvarer. Spesielt gode kilder er innmat, eggeplomme, havregryn, fullkorn, edamamebønner, nøtter og grønne bladgrønnsaker, som spinat og grønnkål.
B9-vitamin (folat / folsyre)
Konverterer dietten til byggesteiner i kroppen og bidrar til å produsere røde blodlegemer og holde kroppens celler deler seg normalt. I tillegg spiller en viktig rolle i kroppens DNA.
Tilgjengelig her: Tilgjengelig i små doser i nesten alle matvarer, inkludert kjøtt, fisk, fjærfe, egg, meieriprodukter og kornprodukter, og frukt og grønnsaker. Spesielt gode kilder er lever, belgfrukter og grønne bladgrønnsaker som spinat og grønnkål.
B12-vitamin (kobalamin)
B12 er viktig. Kroppen bruker vitaminet i nervesystemet, stoffskiftet og til å danne DNA. Det er også uunnværlig for produksjon av røde blodlegemer og bidrar til å forhindre anemi.
Tilgjengelig her: Vitamin B12 finnes utelukkende i animalske matvarer som kjøtt, fisk, skalldyr, lever, egg samt meieriprodukter som ost, yoghurt og melk.