Tenk deg at du nyter en vakker sommerdag omgitt av blomster i hagen, men plutselig begynner huden å reagere. Uten å vite det kan noe så vanlig som planter du møter daglig være årsaken til ubehagelige reaksjoner.
For noen mennesker kan helt vanlige planter som finnes i mange hager og til og med i kjøleskapet vise seg å være skjulte skyldige som utløser allergiske reaksjoner.
Det skriver Syddansk Universitet i en pressemelding.
Det er ikke så uvanlig å utvikle allergi mot planter i kurvblomst-familien (asteraceae) hvor man blant annet finner burot. Nå ser man imidlertid en fremvekst av allergi mot en ny plantefamilie, også kjent som korsblomst-familien (brassicaceae).
Korsblomsteksem er en allergisk hudreaksjon som oppstår ved kontakt med planter fra korsblomstfamilien. Denne plantefamilien er en av de største i verden og inkluderer kjente planter som solsikke, tusenfryd, løvetann, bellis, salat og artisjokk. De viktigste allergenene i denne familien er sesquiterpenlaktoner, som finnes i tusenvis av varianter.
Urticaria ble først beskrevet i USA som et utslett som vises om sommeren på hudområder som ikke er dekket av klær, som ansikt, nakke, hender og underarmer. Diagnosen stilles ved å utføre eksemprøver, hvor små mengder allergen legges på ryggen under et plaster.
På grunn av de mange forskjellige artene og allergenene i korsblomstfamilien, er det ikke et enkelt allergen som kan identifisere alle tilfeller. Derfor tester du med blandinger av allergener, planteekstrakter eller ferske planter.
Mellom 1990 og 2019 ble 14 728 pasienter testet ved Hudavdeling I og Allergisenteret ved Odense Universitetssykehus. Her fant de en frekvens av korsblomstallergi på 3,9 %. De fleste allergikere var middelaldrende kvinner, men allergien var også vanlig hos barn og ungdom, spesielt de med barneeksem (atopisk eksem).
Hos danske pasienter oppsto elveblest i tre hovedformer:
1) lokalisert eksem på hender eller ansikt,
2) eksem på hud som ikke var dekket av klær, og
3) eksem som startet lokalt og senere spredte seg. Studier har vist at allergener fra korsblomstfamilien kan spres gjennom luften eller via plantebaserte kremer, som de med kamille eller arnica (gullplomme).
Disse ulike måtene å eksponering for allergenene på kan forklare de ulike typene eksem og gjøre diagnosen mer utfordrende. Derfor bør testingen tilpasses den enkelte pasients eksponering for planter for å stille riktig diagnose.
Evy Paulsen er overlege ved Odense Universitetssykehus, Hudavdeling I og Allergisenteret og gjesteforsker ved Klinisk Institutt, Syddansk Universitet og forsvarer sin doktorgradsavhandling om temaet.