Har du en av disse vanene? Da lider du muligens av depresjon

10/11/2017 11:00

Anniken Hauge

Helse
Depresjon har intet ansikt eller humør. Derfor er det veldig vanskelig - hvis ikke umulig - å hjelpe seg selv eller andre ut av den vanskelige folkesykdommen.

Ifølge NHI vil 25 prosent av alle kvinner og 15 prosent av alle menn i Norge bli rammet av en depresjon som trenger behandling, og hele 75-85 prosent vil oppleve gjentatte episoder i løpet av livet.

Selv om man ikke skal diagnostisere verken seg selv eller andre, så er det enr ekke faktorer og vaner i hverdager du bør være oppmerksom på, hvis du føler at du kan være rammet av en depresjon. Vanene kan indikere hvorvidt du har et depressivt sinn eller ei.

Vi har samlet syv vaner du bør være oppmerksom på hvis du vil komme den skjulte depresjonen til livs:

1. Du dropper aktivtiter du stortrivdes med før: 
Det som før ga deg mye glede i hevrdagen, er plutselig ikke spesielt moro lenger. Du føler kanskje at du har lyst til å gjøre noe, men klarer virkelig ikke å finne ut hva.

2. Du bryr deg ikke lenger om hvordan det ser ut rundt deg:
Bare å holde det ryddig på soverommet er et slit, for ikke å snakke om å ta oppvasken og vaske klær. Plutselig bryr du deg heller ikke så mye om hvordan du selv ser ut heller, og tar deg selv i gå på butikken i de samme klærne du sov i.

3. Du spiser lite og sover dårlig:
Vanen indikerer at du sliter med dårlig søvn, er utmattet og mangler appetitt - alle symptomer på mulig depresjon.

4. Du forteller verken familien eller dine nærmeste venner om hvordan du egentlig har det:
Hvis der er noen man kan fortelle alt til, så er det familien eller nære venner. Hvis du i tillegg føler at du alltid later som at alt er bare bra, så kan det være et uttrykk for den skjulte depresjonen.

5. Du oppdager skjulte kreative sider:
Flere studier viser at depressive mennesker er enormt kreative eller talentfulle. I de depressive fasene av livet an man derfor oppleve å være ekstra kreativ.

6. Du har begynt å lyve mer:
Kanskje du lyver om blåmerkene på kroppen din, kanskje du lyver om følelsene dine eller bare om hva du gjorde forrige helg. 

7. Du forsikrer deg hele tiden om at de rundt deg har det bra:
Når du ser andre i smerte eller folk som er lei seg, forsikrer du deg alltid om at de raskt føler seg bedre. På den måten skjuler du også din egen smerte.

Les også: Dette skjer 9 dager etter du har droppet sukker