Hvilken effekt har øl på nyrene? Se svaret her

29/06/2024 22:00

Sofie

Helse
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Øl har en deilig smak som appellerer til mange, men kan dessverre også ha en negativ effekt på nyrene på grunn av innholdet.

Øl er en av de mest populære alkoholholdige drikkene i verden, som i overkant kan være skadelig. Har du for eksempel noen gang vurdert effekten øl har på nyrene dine?

Øl er en alkoholholdig drikk oppnådd ved gjæring av noen kornsorter, for eksempel bygg.

I følge Cleveland Clinic er nyrene to organer som er plassert på baksiden av magen hvis hovedfunksjon er å filtrere blodet, balansere kroppens væsker og eliminere avfallsstoffer.

Ulike faktorer kan imidlertid påvirke nyrenes funksjon, blant annet hva kroppen får i seg som drikke eller mat. Dette betyr selvfølgelig også at øl kan ha innvirkning på nyrene dine – og dessverre ikke på en positiv måte.

Hvilken drikk kan skade nyrene i store mengder?

National Kidney Foundation forklarer at inntak av litt alkohol vanligvis ikke har alvorlige helseeffekter. På den annen side kan overdreven alkoholforbruk skade nyrene.

Healthline inkluderer alkoholholdige drikker på en liste over elementer som skal unngås av personer med nyreproblemer. For å unngå bivirkningene av øl, er det best å:

  • Kvinner drikker bare én øl om dagen.

  • Menn drikker ikke mer enn to øl om dagen.

Men i motsetning til andre typer alkoholholdige drikker, kan øl ha visse fordeler. I noen tilfeller kan den populære drikken forbedre bentettheten og være en kilde til mineraler. Men overforbruk er fortsatt veldig farlig.

Hva skjer i nyrene når du drikker øl?

Noen av de ernæringsmessige verdiene til øl, hvis det konsumeres i store mengder, kan forårsake ulike nyresykdommer:

Kalorier overbelaster nyrene:

Eat This, Not That bemerker at øl er en kilde til tomme kalorier. Dette er elementer som ikke er essensielle for kroppen og kan føre til vektøkning. National Kidney Foundation forklarer at vektøkning fra overflødige kalorier kan overbelaste nyrene og skade deres funksjon.

Nedsatt nyrefunksjon: 

Øl inneholder alkohol på grunn av gjæringsprosessen, og "alkohol kan forårsake et plutselig fall i nyrefunksjonen, som er kjent som akutt nyreskade," sier Cleveland Clinic. Disse skadene kan behandles, men uten behandling kan de øke risikoen for kronisk nyresykdom.

National Kidney Foundation bekrefter også at overdreven alkoholforbruk kan påvirke nyrenes evne til å filtrere vann og skade organene. Overdreven alkoholforbruk er også assosiert med høyt blodtrykk, leversykdom og økt risiko for hjerte- og karsykdommer.

Økt risiko for diabetes:

Øl har et høyt innhold av karbohydrater, som kroppen kun trenger i begrensede mengder. Ekspertene Tammy Lakatos og Lyssie Lakatos bemerker at overdreven inntak av øl kan påvirke helsen på grunn av det høye karbohydratinnholdet.

"Overdreven øldrikking reduserer effektiviteten av insulin og øker blodsukkernivået. Vedvarende høyt blodsukker øker risikoen for diabetes," heter det.

National Kidney Foundation forklarer at diabetes, i tillegg til dens ulike uheldige helseeffekter, kan påvirke nyrene og føre til nyresykdom og nyresvikt.

Økt urinsyre:

Puriner er kjemiske forbindelser som finnes i enkelte matvarer og drikkevarer, og Healthline nevner at øl inneholder store mengder puriner. Puriner kan øke urinsyrenivået i kroppen, noe som øker risikoen for gikt, som er preget av smerter og ømhet i leddene.

National Kidney Foundation bemerker at studier tyder på at høye urinsyrenivåer, eller gikt, kan skade den generelle helsen til nyrene.