Egg har lenge blitt beskyldt for å fremme "dårlig" kolesterol, men de tilbyr også mange interessante ernæringsmessige fordeler.
I en tid med inflasjon, hvor prisene på kjøtt og fisk har steget betydelig, er denne proteinkilden også et utmerket valg med tanke på pris og kvalitet.
Rundt om i verden varierer forbruket av egg ganske mye. Faktisk varierer det fra noen få dusin til mer enn 250 egg per år per person, og til og med så høyt som nesten 300 i Japan.
Selv om egg lenge har blitt beskyldt for å øke kolesterolnivået, har de også blitt kjent som en sunn mat og en god proteinkilde som bør være en del av et balansert kosthold. Så hvor mange egg bør du spise per uke?
"Du kan enkelt spise fem til seks egg i uken," sier ernæringsfysiolog Dr. Corinne Chicheportiche-Ayache ifølge Ouest-France.
Diabetikere eller «personer med ukontrollert hyperkolesterolemi bør ikke overstige to til tre egg per uke», påpeker hun. I denne tellingen må du også ta hensyn til eggene du spiser på en 'usynlig' måte. Det vil si de som inngår i visse preparater, som terte eller flan.
Ernæringsfysiologer er generelt sterkt enige om at egg har ganske mange fordeler med tanke på innhold.
"Det er en perfekt mat. En av de mest fantastiske matvarene. Beviset er at egg er en del av middelhavsdietten. De er rike på aminosyrer, vitaminer, proteiner: alt dette er bra for helsen," sier ernæringsfysiolog Dr. Arnaud Cocaul.
Faktisk "er det en komplett mat med et utmerket forhold mellom pris og kvalitet", legger Dr. Corinne Chicheportiche-Ayache.
"I egg er det mange vitaminer, sink, mye proteiner av god kvalitet som finnes i det hvite, og et veldig lavt kaloriinnhold. Når det gjelder eggeplommen, inneholder den antioksidanter samt kolesterol i den mengden som trengs daglig for en person." hun sier.
Ernæringsfysiologer anbefaler å spise egg fra høner som har fått linfrø. Og det er en god grunn til det.
- Ernæringskvaliteten avhenger helt av hva høna spiser. Eggene fra de som spiser linfrø vil ha et spesielt interessant omega-3-innhold, sier Corinne Chicheportiche-Ayache.
Omega-3 fettsyrer er spesielt gunstige når det gjelder å bekjempe hjerte- og karsykdommer. På den annen side har det ingen reell innvirkning på eggets ernæringsmessige kvalitet, om høna er oppdrettet frittgående eller hvilken farge skallet har.