For å unngå å bli gravide eller minske smerter under menstruasjon begynner mange kvinner på p-piller, minipiller eller får hormonspiral.
Men det øker risikoen for depresjon voldsomt, og jo yngre kvinnene er, jo større er risikoen for å få psykiske bivirkninger av å bruke hormonell prevensjon. Det skriver den danske avisen Politiken.
Et nytt stort dansk studie ble offentliggjort på onsdag. I følge studiet få er en av 100 tenåringsjenter mellom 15 og 19 år hvert år resept på medisin mot depresjon. Om man bruker hormonell prevensjon, er risikoen enda større. 1,8 av 100 på hormonprevensjon får også hvert år depresjonsmedisiner.
Det er en økt risiko for depresjon på hele 80 prosent.
- Dette bør kvinner vite om, slik at de kan treffe beslutninger basert på et opplyst grunnlag, sier professor Øjvind Lidegaard, som jobber på Gynekologisk Avdeling på Rikshospitalet, og er en av verdens førende eksperter på p-pille-sikkerhet.
I studiet har forskerne fulgt over en million danske kvinner mellom 15 og 34 år, mellom år 200o og 2013. Forskerne har sammenlignet data fra legemiddelregisteret og det psykiatriske sentralregister. Deretter har de kartlagt hvor mange kvinner som får diagnosen depresjon eller resept på medisin mot det, etter de har begynt å bruke hormonell prevensjon.
Kvinner i denne aldersgruppen har 40 prosent risiko for å bli deprimerte seks måneder etter de begynte på p-piller, har fått hormonspiral eller andre hormonelle prevensjonsmidler.
I følge professoren skyldes dette at prevensjonen inneholder to kunstige kjønnshormoner, som tilsvarer kvinnens egen østrogen og progesteron. I tenårene er mange kvinner i allerede følsomme for store endringer i hormonene. Legemidlene går inn og påvirker de samme sentrene. Hos noen kvinner resulterer det i depresjon.
Forskerne ønsker ikke å skremme kvinner fra å ta p-piller og annen hormonell prevensjon. De fleste har ikke problemer. Men noen blir påvirket negativt.
- Vi har jo bare data på de som ender med legehjelp i form av antidepressiv medisin eller kontakt med psykiatrien. Derfor er det et mørketall for kvinner hvor stemningsleiet preges negativt av prevensjonsmiddelet, men som ikke får legehjelp. Så det reelle tallet for negativ påvirkning fra hormonell prevensjon kan derfor være større enn studiens tall viser, sier Øjvind Lidegaard