Vi forstår det. Hvis du har problemer med å svelge de daglige kosttilskuddene dine, vil du vite når det er best å ta dem.
Det nytter ikke å bruke penger på ekstra vitaminer og mineraler hvis de ikke absorberes riktig eller du bare ender opp med å tisse dem ut.
Derfor er folk nysgjerrige på den beste tiden å ta probiotika og vitaminer – spesielt vitamin D, som er et næringsstoff som mange i Norge ikke får nok av. Derfor er det mange som bestemmer seg for å ta en eller annen form for tilskudd, da det selvfølgelig kan hjelpe.
For du kan ikke få alt du trenger gjennom solen alene. Spesielt handler det også om å beskytte seg mot solens skadelige stråler. Dessuten kan det hende du ikke får det du trenger gjennom maten du spiser.
Derfor er det "veldig rimelig" å ta et supplement for å være trygg, sier JoAnn Manson, professor i medisin ved Harvard Medical School og sjef for avdelingen for forebyggende medisin ved Brigham and Women's Hospital i Boston.
Dr. Manson er en av direktørene for den enorme VITAL-studien, som undersøker om det å ta tilskudd med vitamin D eller omega-3-fettsyrer reduserer risikoen for ulike store tilstander.
Studien fant at de fleste ikke trenger å ta vitamin D-tilskudd for å unngå mangel, men at det er trygt å ta 1000-2000 IE per dag som en form for forsikring. "De fleste multivitaminer inneholder vitamin D, så det er en måte å gjøre det på," sier hun.
Når bør du ta vitamin D?
Det spiller rett og slett ingen rolle så lenge du tar det med mat, sier Dr. Manson. Hennes råd: Ta det når du husker å ta det - morgen, middag eller kveld - og ta det med et måltid.
«Det er viktig at det tas med mat fordi vitamin D er et fettløselig vitamin, som betyr at det ikke løses opp i vann og tas opp med fett, så det er bedre om det er litt sunt fett å blande det sammen med," sier Dr. Manson.
"Ofte kommer den i en myk kapsel med litt olje i for å hjelpe den med å bli absorbert, men det er fortsatt best å ta den med mat."