Onkologer ved Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSK) i New York fant at nylige tester av pasienter ikke viste tegn på kreft.
Behandlingen bruker immunterapi, som utnytter kroppens eget immunsystem som en alliert mot kreft.
Det skriver Metro.
Sascha Roth, den første pasienten i den kliniske studien som involverte immunterapi, hadde gjennomgått seks måneders behandling.
For første gang undersøkte MSKs kliniske team om immunterapi alene kunne slå endetarmskreft som ikke hadde spredt seg til andre vev i en delmengde av pasienter hvis svulst inneholdt en spesifikk genetisk mutasjon.
Som den første pasienten som deltok i studien, var forskerteamet bekymret for at Sascha Roths erfaring kunne vise seg å være en uteligger, men det samme bemerkelsesverdige resultatet ble gjentatt hos alle 14 personer i forsøket.
I alle tilfeller forsvant endetarmskreft etter immunterapi - uten behov for standardbehandlinger med stråling, kirurgi eller cellegift - og kreften har ikke kommet tilbake hos noen av pasientene, som har vært kreftfrie i opptil to år.
"Det er utrolig givende å se disse gledestårene og få glade e-postmeldinger fra pasienter i denne studien som fullfører behandlingen og innser," Herregud, jeg kan beholde alle mine normale kroppsfunksjoner som jeg fryktet at jeg ville miste på grunn av stråling eller kirurgi," sa Dr. Andrea Cercek, en medisinsk onkolog som jobber med forsøket.
Pasientene i studien hadde svulster med en spesifikk genetisk sminke kjent som mismatch repair-deficient (MMRd) eller mikrosatellitt ustabilitet (MSI).
"Immunterapi har vist seg å være vellykket i behandling av en undergruppe av kolorektal kreftpasienter som har metastasert, noe som betyr spredning til andre vev," forklarte Dr. Luis Diaz, Jr., en medforsker i forsøket.
Den kliniske studien fokuserte også på å unngå toksisitet som ofte er forbundet med kolorektal kreftbehandling, da standardbehandlingen for endetarmskreft med kirurgi, stråling og kjemoterapi kan være spesielt hard på mennesker på grunn av plasseringen av svulsten.
"De kan lide av livsforandrende tarm- og blæredysfunksjon, inkontinens, infertilitet, seksuell dysfunksjon og mer," sa Dr. Diaz.
Alle pasientene i forsøket måtte ha stadium 2 eller 3 rektale svulster som var MMRd - noe som gjør kreften spesielt følsom for immunterapi. Pasientene fikk et legemiddel intravenøst hver tredje uke i seks måneder.
"Immunterapien krympet svulstene mye raskere enn jeg forventet," sa Dr. Cercek.
– Vi ser stadig flere unge med tykktarmskreft, også folk i 20-årene i våre forsøk. Immunterapi kan være et viktig nytt alternativ for dem, la Dr. Cercek til.