Sykdommen har ingen kjent kur. Forskning har imidlertid vist at leddgiktpasienter kan redusere symptomer og ubehag forbundet med sykdommen ved å unngå matvarer som induserer betennelse i kroppen.
Det er åtte matvaregrupper du kan vurdere å unngå:
1. Alkohol
Alkoholholdige drikker som vin og øl er ikke gunstig for leddgiktpasienter. Alkohol inneholder et protein som forårsaker betennelse. Jo høyere nivået av dette proteinet i blodet, jo mer betennelse opplever du.
2. Gluten
Personer med visse former for leddgikt har større risiko for å utvikle glutenallergi. For noen viser det seg imidlertid ikke som en alvorlig allergi, men som en glutenfølsomhet som påvirker leddgiktsymptomene.
3. Bearbeidet mat
Hvis du har problemer med å gjenkjenne mange av ingrediensene på etiketten til maten du har hjemme, bør du være oppmerksom. Bearbeidet mat inneholder ofte stoffer som i høyere nivåer fremkaller betennelse i kroppen.
4. Rødt kjøtt
Rødt kjøtt inneholder et protein som er svært inflammatorisk, og mengden mettet fett i disse matvarene har samme effekt. Ved å redusere inntaket av kjøtt, kan du derfor redusere leddgikt symptomer.
5. Raffinerte karbohydrater
Raffinerte karbohydrater finnes blant annet i hvitt brød, ris og kake. Disse matvarene fører til at blodsukkernivået stiger og kroppen har problemer med å fjerne sukkeret fra blodet. Dette forårsaker en inflammatorisk reaksjon.
6. Meieriprodukter
Det er mettet fett i meieriprodukter som kan forverre leddgikt symptomer. Spesielt kan matvarer som ost og smør som inneholder store mengder mettet fett forårsake problemer.
7. Tilsatt sukker
Det er mange gode grunner til å unngå matvarer med tilsatt sukker, og hvis du lider av leddgikt, er det en grunn til. Sukker er en av faktorene som kan forverre symptomer og smerte.
8. Saltet mat
Salte matvarer som chips og pizza er direkte knyttet til vannretensjon i kroppen og dermed inflammatoriske tilstander som kan forverre symptomene dine.